U novom ruhu: Vodopad Kravice dobiva rasvjetu

U najinteresantnije prirodne znamenosti Bosne i Hercegovine svakako spada vodopad Kravice na rijeci Trebižat, u Studencima kraj Ljubuškog, udaljen oko 40 kilometara od Mostara.

Ovaj prirodni biser smješten u srcu Hercegovine, godišnje posjeti čak 200.000 turista koji u Bosnu i Hercegovinu, odnosno taj kraj pristižu iz cijelog svijeta.

Turistički radnici očekuju da će ova sezona biti znatno bolja od prethodnih. U tom pogledu maksimalno rade na pripremama da dočekaju goste u novom ruhu.

Općina Ljubuški u saradnji s Javnim poduzećem Parkovi radi na realizaciji dva projekta, kako bi poboljšali uslove turističke posjete.

Kako nam je potvrdio savjetnik načelnika za privredni razvoj Općine Ljubuški, Stanko Musa, prije par dana su započeli radovi na postavljanju LED rasvjete kako bi ovaj prirodni biser bio osvijetljen te u noćnim satima za turiste predstavljao pravu atrakciju, kako mu i dolikuje.

– Projektom je planirana rasvjeta silazne pješačke staze i pristupnog puta prema vodopadu Kravice, kao i osvjetljenje samog vodopada. Predviđena je LED rasvjeta koja ima visoke svjetlosne učinke i nisku potrošnju električne energije – ističe Musa.

Osim toga, na ulazu u Kravice napravit će se i upravni objekt gdje će posjetitelji moći dobiti sve potrebne informacije o sadržaju.

– Gradi se i upravni objekat s recepcijom, dva ureda, biletarnicom i sanitarnim čvorom te pasažom koji će voditi do lokacije odakle se pruža pogled na vodopad- naglašava Musa.

U projekat će biti utrošeno 300. 000 maraka zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Do početka sezone, do 1. juna, trebali bi biti gotovi grubi građevinski radovi na objektu a rasvjeta kompletirana.

-Osigurana sredstva neće biti dovoljna da se u potpunosti okončaju radovi na objektu, pa će se nastaviti radovi iz općinskog budžeta. Odnosno, JP Parkovi, koje upravlja vodopadom Kravice će dio sredstava utrošiti u završetak radova- kazao je Musa.

Do sada je bio osvijetljen samo jedan dio parkinga na samom ulazu prema vodopadu, a nakon ovih radova, rasvjeta će ponovo krasiti ovaj atraktivni netaknuti biser prirode, te zasigurno dati daleko bolju sliku. No, prema riječima Muse time nije završena priča po pitanju poboljšanja uslova za turističke posjete, još ima posla koji se treba uraditi, kako bi ovo hercegovačko izletište bilo kompletirano.

Faktor

968 Posjeta 1 Posjeta danas