U Ljubuskom obnovljena Krehica dzamija

Ljupki gradic, kako ga u svojim kolumnama nazva uvazeni dr Halid  Sadikovic, obnovio je i ozivio jos jednu od svojih dzamija!
Veceras 18.06.2017.godine nakon punih 79 godina klanjan je namaz  u Krehica dzamiji u Ljubuskom.
U lijepom prirodnom okruzenju, tu ispod samog brda, ukazala se Krehica dzamija svjedoceci bogatu historiju ljupkog grada!
Džamija je sagrađena 1864., a njen vakif bio je hadži Sejjid Mehmed Emin ef. Krehić, koji je u svoje vrijeme u Ljubuškom uživao glas priznatog alima.
Krehić je umro 1863. godine, prije nego što je dovršio gradnju svoje džamije, ali je njegov nijet zavrsila njegova supruga Duda, rođena Fazlinović.
Džamija je poznatija kao Ženska džamija. Nije imala munaru ni minber.
Lijepa dzamija svjedoci postojanje muslimana vijekovima na ovom podrucju, svjedoci njihovo vjekovno kulturnohistorijsko naslijedje u ljupkom gradu!
Svjedoci ona i kao da nam kazuje o dobrim i losim vremenima
O vremenu davnih tridesetih godina proslog stoljeca kada je zatvorena i izbacena iz upotrebe
Prije toga njeni zidovi su svjedocili i upijali rijeci sehadeta i iskrenih dova vjernika
te iskrene dove su uvijek kao strijele koje pogadjaju svoj cilj.
U ljupkom gradicu je vijekovima bilo i alima i iskrenih vjernickih dusa cijom iskrenom dovom se danas nakon 79 godina u obnovljenoj maloj dzamiji na Prilazu klanjala prva  teravija.
Prvi namaz nakon 79.godina bio je aksam namaz i predvodio ga je mostarski muftija Salem ef.Dedovic.
I kao sto to lijepo rece nas dragi ef Semso Germic mi smo oni koji smo dio ispunjenja vjernickih iskrenih dova upucenih Njemu Jedinom I Milostivom Gospodaru svih svjetova! Upucivanih vijekovima u toj dzamiji iz iskrenih vjernickih srca.
Ushicenim i radosnim vjernicima se obratio muftija  mostarski Salem ef.Dedovic prigodnim i nadahnutim vazom, puneci oci dzematlija suzama radosti i ponosa, a teraviju namaz je predvodio i dovu proucio direktor Karadzozbegove Medrese  hafiz Aid ef.Tulek.
Zajednicki iftar je odrzan u Fejzinoj basci, koja kao i sve nase dzamije, obnovljena i u punom sjaju svjedoci nasem bitisanju na ovim prostorima.
Vecer je bila blaga sa lagahnim povjetarcem koji je nosio dove sa vjernickih usana u tihu ljetnu noc.

Bilo je mnogo emocija, neskrivene radosti i ponosa.
Bio je to skup radosnih i cestitih mumina okupljenih oko zajednickog im dobra i cvrstih u uvjerenju da ostanu i opstanu na svojoj zemlji i u svojoj vjeri!
Ponosni na svoju proslost, sa cvrstim uporistem u sadasnjem trenutku i sa vjerom u buducnost, s Bozijom miloscu i blagoslovom!

Faruk Jakic

 

 

 

Krehica dzamija na Prilazu-Ljubuski

 

3925 Posjeta 1 Posjeta danas