Svečanost u Bosanskohercegovačkoj ambasadi u Oslu JUBILEJ I PROMOCIJA

U prostorijama Bosanskohercegovačke ambasade u Oslu, održana je zanimljiva manifestacija: jubilarna izložba slika Nedžada Mahića, Ljubušaka sa trenutnom adresom u Oslu. Izložba je upriličena povodom osamdesetog rođendana ovoga bh stvaraoca, pa je to bila i svojevrsna retrospektiva njegovog likovnog stvaralaštva.

Nedžad Mahić je rođen 1937. godine u Ljubuškom. Akademiju likovnih umjetnosti je završio u klasi profesora Hakije Kulenovića. Nedžad je čitav svoj život radio kao pedagog sa mladim ljudima i na tom putu je pomogao mnogim mladim talentima da se opredjele i afirmšu kao likovni stvaraoci. U svom predratnom životu je radio u Čapljini, kao nastavnik likovnog obrazovanja, a u Norveškoj, u koju je prispio kao i svi ostali, 1993. je nastavio sa likovnim obarazovanjem  mladih naraštaja. Radio je u školi sa djecom iz različitih zemalja, te je uspio da ih okupi oko ideje likovnog i tehničkog stvaralaštva. O uspjehu  njegovoga djelovanja najbolje govori i videopozdrav aktuelnog ministra prosvjete Norveške.  Pored svoga prosvjetnog rada, Nedžad se redovno predstavljao i nekolicinom samostalnih izložbi, te učešćem na kolektivnim izložbama i u nekadašnjoj Jugoslaviji, Bosni i Hercegovini, a posebno u Norveškoj, zemlji koja mu je pružila utočište, nakon progona 1993. godine.

osloizlozba

ljubusaci

ljubuski

Među posjetiteljima bili su i Ljubušaci koji žive u Oslu i okolini

Istovremeno, ova manifestacija  je bila prilika da se prisutnima predstavi i novoimenovani BiH ambasador u Norveškoj, dr Nedim Makarević. U svom pozdravnom obraćanju, on je istakao planove BiH ambasade za saradnju na svim nivoima, u bilateralnom, multilateralnom, edukativnom i kulturološkom smislu, u toku njegovog mandata. Posebno je podcrtao pozitivnu ulogu bh. dijaspore  u Norveškoj, koja uživa ugled kao grupacija najuspješnije integrisanih stranaca u norveško društvo.

nedim

BH ambasador Nedim Makarević

Ovoj diplomatskoj promociji su prisustvovali ambasadori Rusije, Mađarske, Čilea, Kolumbije, Makedonije; diplomatski predstavnici iz Srbije, Venecuele, Holandije, Švedske, Njemačke i Austrije, te počasni konzul Bosne i Hercegovine u Norveškoj, Ivar Amundsen.

dpnm

Nedžad Mahić i Dino Prohić

U popratnom, kulturnom dijelu ove svečanosti su nastupile članice vokalne grupe Instituta sevdaha u Oslu, uz pratnju harmonike Miralema Bećirovića. Moderator manifestacije je bio Dino Prohić.

sg

Vokalna grupa Instituta sevdaha Oslo

Fotografije: Fahrudin Fahro Konjhodzic

Tacno.net

2745 Posjeta 1 Posjeta danas