FILIGRAN

Jedna od najljepših tehnika obrade metala zasigurno je filigran.

Već stoljećima ovom tehnikom nastaju ukrasni predmeti i nakit koji ostavljaju bez daha i koji prepoznaju svi zaljubljenici u lijepo.

Filigranski predmeti nastaju od vrlo tankih niti plemenite kovine koju majstor umjetnik prvo obrađuje nevjerovatnom preciznošću.

Dalje se izrađuje osnovno okvir – najčešće cvijet ili neki geometrijski oblik –pa se umijećem spajanja, ispreplitanja te dodavanjem sitnih kuglica stvara željeni ukras, katkad tako krhkog izgleda da podsjeća na čipku.

Iako je ova tehnika još od davnina dio stvaranja i umijeća zemalja Mediterana,počeci nastanka filigrana sežu još do Egipta.Seobama naroda i umijeće se filigrana pronosilo diljem evropskog kontinenta, a svojevrsni vrhunac ono je doživjelo u Bizantiji u 12. stoljeću, kada su se u filigranske motive počeli umetati kamenčići.

I dok se za izradu predmeta filigran tehnikom do tada uglavnom koristilo zlato,Španjolci su u srednjem vijeku počeli koristiti srebro.

Nakon srednjeg vijeka filigran na nekoliko stoljeća izlazi iz žiže interesa, da bi svoj veliki procvat opet doživio u 18.stoljeću s nastajanjem porodičnih obrta.Od tada do danas filigran je jedna od najomiljenijih formi izrade tradicionalnog nakita.

Puce, spona, broš, igla, kopča bili su obavezni dio miraza svake djevojke spremne za udaju koji se nasljeđivao s koljena na koljeno.

No, filigranski broševi, naušnice, ukrasi za kosu, dugmad i dan-danas divan su poklon koji u sebi spaja duh tradicije s modnim trendovima.

 

Izvor: ZANATI(Katalog zanata),Obrtnička komora Kantona Sarajevo 2013.godine

Shopping Halvo-Goldschmiede
3067 Posjeta 1 Posjeta danas