Abdulah Sidran: Duša grada spava u imenima njegovih ulica

Bascarsija

Maheri iz srbijanskih obavještajno-propagandnih agentura i službi – u poslu obmanjivanja vlastitog, srpskog i srbijanskog pučanstva –računaju na sve tipove logičkih grešaka, naročito na onu grešku u mišljenju koju udžbenici logike nazivaju p a r s  p r o  t o t o, dio za cjelinu.

Nedavno, na suđenju u Hagu, izvršilac udruženozločinačkih beogradskih radova u Bosni i Hercegovini Radovan Karadžić traži da u zapisnik uđe činjenica da su „muslimanske vlasti u Sarajevu mijenjale imena ulica, ukidajući njihove, do 1992. godine –srpske nazive“!

Činjenica ulazi u zapisnik!Aferim!

Zločinac vjeruje da je tako – proturanjem dijela kao cjeline- po hiljaditi put uspio prevariti i neupućenog promatrača i nešto upućenijeg porotnika Haškog tribunala.Na neki način,i jeste.Otkud će suci Tribunala znati da su nazivi sarajevskih ulica do 1992. godine vrvjeli od imena iz srpske historije,srpske književnosti i srpske mitologije.

Bijahu to imena i likovi koji sa historijom Sarajeva i Bosne nisu imali ama baš nikakve veze!

Sve najduže i sve najljepše sarajevske ulice zvale su se po njima:Obala Vojvode Stepe Stepanovića,Bulevar Vojvode Radomira Putnika,Stevana Sinđelića,Cara Dušana,Miloša Obilića,Jug-Bogdana(lik iz epske narodne pjesme!),Trifka Grabeža,Njegoševa,Veljka Čubrilovića,Sime Milutinovića,Jovana Skerlića,i sve tako,uzduž i poprijeko Sarajeva,od Baščaršije do Pofalića i Malte.od Malte i Pofalića do Blažuja,Dobrinje i Ilidže!

U procesu srbizacije Sarajeva koji je trajao više od pola stoljeća, iz kolektivne memorije njegovih žitelja nastojalo se izbrisati dotadašnje,višestoljetno nazivlje.Ono nije marilo ni za čijom nacionalnom idejom ni historijom, nego sabiralo i na okupu držalo samo poetsku dušu grada:

Bardakčije, Sepetarevac, Hendekuša, Bistrik, Potoklinica, Nevjestina, Grlica, Mlini, Patke, Atmejdan, Čekaluša, Ćumurija, Mjedenica, Tabaci, Telali, Toplik, Mudželiti, Vinogradi, Sagardžije, Samardžije, Arapuša, Berkuša, Piruša, Očaktanova, Džinina, Širokac, Širokača, Medrese, Hiseta, Musala, Vratnik, Vraca, Vrbanjuša, Sedrenik, Soukbunar, Hladivode, Ašikovac, Mrakuša, Pod orahom, Okrugla, Golobrdica, Gaj i Podgaj, Kevrin sokak i Mešino ćoše…

Neka uđe u zapisnik: Kevrin sokak i Mešino ćoše!

 

Izvor:Abdulah Sidran-„Otkup sirove kože“,SA i BL 2012.

.

 

1469 Posjeta 1 Posjeta danas