Otvorene Zimske olimpijske igre

PYEONGCHANG, (Patria) – U južnokorejskom gradu Pyeongchangu svečano su otvorene 23. Zimske olimpijske igre.

Zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju nosila je skijašica Elvedina Muzaferija.

Pored Muzaferije BiH na igrama predstavljaju još alpski skijaš Emir Lokmić, te Tanja Karišik i Mladen Plakalović u skijaškom trčanju.

Tanja Karišik je već na samom otvaranju izazvala pažnju svjetske javnosti, a veliki broj svjetskih medija našu takmičarku je uvrstio među najljepše sportistkinje na Olimpijadi.

Tanja Karišik, jedna od četiri predstavnice BiH

Na igrama će učestvovati više od 6.000 sportista iz 92 države svijeta.

Sportisti će se takmičiti u sedam sportova i 12 disciplina, a medalje će biti podijeljene u ukupno 102 takmičenja.

Najveću pažnju javnosti na otvaranju izazvalo je rukovanje predsjednika Južne Koreje Moon Jae-ina sa sestrom lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una, Kim Yo-jong.

Kim Yo-jong je prva članica vladajuće sjevernokorejske porodice koja je posjetila Južnu Koreju od Korejskog rata 1953. godine.

Takmičari iz Sjeverne i Južne Koreje takmičit će se u pojedinim sportovima pod istom zastavom.

Južna Koreja će po drugi put ugostiti Olimpijske igre, a prethodno je glavni grad Seul 1988. godine bio domaćin Ljetnih igara.

Nap.ba

 

-Mizuno poklonio takmičarsku opremu bh. olimpijcima u Pyeongchangu

 

 

Pored sportske svečane opreme, koju je Olimpijski komitet BiH osigurao u saradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, bh. olimpijci će na igrama, koje počinju za tri dana u Južnoj Koreji, imati i takmičarsku opremu tog renomiranog sportskog brenda.

Predstavnici firme Mizuno su bh. olimpijcima uručili po dva kompleta takmičarske opreme za različite discipline sa bojama i obilježjem države Bosne i Hercegovine, tako da će sportisti BiH na igrama nastupati u jednoobraznoj sportskoj takmičarskoj opremi, saopćeno je iz OKBiH.

Mizuno je bio zvanični snabdijevač sportske opreme i na 14. ZOI 1984. godine u Sarajevu.

KLix.ba
1145 Posjeta 1 Posjeta danas