Snijeg počeo padati diljem Hercegovine

Kako je bilo i najavljivano, u nedjelju jutro počeo je snijeg padati diljem Hercegovine.

Prema predviđanjima meteorologa, do kraja dana se očekuje da bi moglo pasti oko 10 cm snijega, a dnevna temperatura trebala bi iznositi od -6 do 1 stupnjeva Celzijevih.

Stanje na cestama 25. 02. 2018. u 08 : 20 sati

Nove sniježne padaline koje su tokom noći zahvatile pojedine dijelove naše zemlje otežale su i usporile promet. Izdvajamo puteve: Gornji Vakuf-Prozor, Sarajevo-Tuzla, Sarajevo-Rogatica, Konjic-Sarajevo, Trnovo-Foča, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Glamoč i Livno-Kupres.

Na putevima na području: Rostova, Livna, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, puše jak vjetar koji mjestimično stvara snježne nanose.

Zbog snježnih nanosa, na snazi je zabrana prometa za vozila preko 3,5 t na putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Na magistralnim putevima M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i M-18 Dobro Polje-Brod na Drini, vozače upozoravamo na mogućnost snježnih lavina.

U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla smanjuje vidljivost.

Na ostalim dionicama cesta je pretežno vlažana ili mokara. Izuzetak su putevi na jugu BiH. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u planinskim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Vozače upozoravamo i na česte odrone zemlje ili kamenja.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na mjestu Ban Brdo, promet je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne trake. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, zaustavljen je promet za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić. Na graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke izdala je upozorenje i preporuke.

Kako biste se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
  • Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomozite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline (www.duzs.hr). Preporučuju se topli bezalkoholni napitci (čaj, juha), te stručna medicinska pomoć i nazvati: Hitnu medicinsku pomoć – 124ili Operativni centar civilne zaštite – 121

(www.jabuka.tv)

Radio Ljubuski

Foto, Ajdin Osmić

1026 Posjeta 1 Posjeta danas