KAVADE

Poznati američki doktor Mehmet Oz kaže da je paradajz toliko koristan da bi po njemu trebao da se zove makar jedan grad u Americi.

Paradajz je veoma bogat vitaminom C i provitaminom A, zatim likopenom koji je antikancerogen,a paradajzu daje crvenu boju.Likopen je među najboljim borcima protiv kancera.

Naučnici su ubrizgavali likopen u uzgojenu kulturu raka što je dovelo do prestanka daljnjeg razvijanja uzgojenog raka.

Od korisnih elemenata tu su još i tomatin, koji ima antibiotska svojstva,te značajne količine minerala magnezija pa je sok od paradajza preporučen sportistima i svima onima koji se bave teškim fizičkim poslom.

Paradajz je vaš pouzdan saveznik u očuvanju zdravlja kože i krvnih sudova, širi krvne sudove i snižava pritisak.

Bitno je spomenuti da se likopen rastvara u ulju pa uz paradajz salatu dodajte i kašiku maslinovog ulja ili drugog ulja za bolju iskoristivost mikronutrijenata.

Zdravi elementi iz paradajza se ne gube kuhanjem.Mnogobrojna su jela koja se mogu pripremiti od paradajza:čorbe i variva, zapečeni paradajz, slatko od zelenog paradajza, sos i sataraš.

Zreo paradajz usitnite, prokuhajte i posolite.Vruć kuhani paradajz sipajte u zagrijane i čiste tegle,čvrsto ih zatvorite i okrenite neopačke desetak minuta, nakon toga tegle okrenite uspravno i umotajte u deku dok se postepeno potpuno ne ohlade.Tako pripremljen sos može stajati nekoliko godina, a možete ga koristiti za pripremu raznih jela.Otvorenu teglu držite u frižideru i potrošite u roku od sedam dana.

KAVADE U SLUŽBI LJEPOTE

Maska od pulpe paradajza će očistiti vaše lice od suvišne masnoće, posvijetliti pjege i ožiljke, zategnuti kožu i podmladiti je..Likopen također štiti od štetnog sunčevog zračenja i propadanja ćelija.

Pripremite sami masku od paradajza:ogulite paradajz i očistite ga od sjemenki i soka,preostalu pulpu izgnječite.

Masku nanesite na lice ili drugi dio kože koji je potrebno tretirati i ostavite da stoji 20 do 30 minuta, nakon toga masku saperite mlakom vodom.

Izvor:PREPOROD,br.4(15.02.2018.)

3123 Posjeta 1 Posjeta danas