HELJDA

Brojni su nazivi za vrijednu, ali pomalo zaboravljenu drevnu žitaricu heljdu.Zovemo je još i hajda, hajdina, ajda ili jelda.

To je planinska jednogodišnja biljka koja uspijeva na području iznad 1.000 metara nadmorske visine.Heljda,zapravo, nije prava žitarica, već je voćna sjemenka u rodu sa rabarbarom, ali se najčešće razmatra kao žitarica.Puna je energije i hranjiva, a ne sadrži gluten.

Heljda ima približno jednaku energetsku vrijednost kao i druge žitarice, a jedna šoljica(168 graama) kuhanog heljdinog zrna sadrži skoro 150 kalorija.U toj jednoj šoljici dobit ćemo, ujedno,čak 4,5 grama prehrambenih vlakana.Razmatra se i kao izvor vitamina B-kompleksa i magnezija, a sadrži i triptofan, koji pospješuje san.

Heljda je nekada, uz krompir, bila osnovna seljačka hrana s obzirom na to da je vrlo jednostavna za uzgoj,jer uspijeva na siromašnoj, veoma pjeskovitoj zemlji s dosta vlage.Danas se ova namirnica vrlo rijetko koristi u svakodnevnoj prehrani, uglavnom se zadržala u seoskim krajevima te u nekim restoranima kao specijalitet.No,kako u posljednje vrijeme jača svijest o zdravoj prehrani, heljda ponovno dobiva na važnosti, jer je vrlo zdrava i korisna namirnica.

Preradom heljde dobiva se brašno,koje se može koristiti za pripremu svih vrsta jela od tijesta.Veoma je zahvalna, jer se odlično kombinira sa povrćem,gljivama i drugim žitaricamaKod nas su se od heljde nekada pravile razne vrste rezanaca, ali se,nažalost, sve rjeđe prakticira.

Heljdu je najbolje kuhati na umjerenoj vatri od 20-30 minuta,otprilike u tri puta većoj količini vode, u koju se dodaje malo soli.Heljda je kuhana kad omekša, a povremeno je za vrijeme kuhanja treba promiješati.Kad je kuhana,ukoliko ostane još vode,kašu je potrebno ocijediti.U ohlađenu heljdinu kašu mogu se dodavati sir,jaja i maslac.

HLJEB OD HELJDE

Sastojci:

  • 500 g heljdinog brašna
  • 400 ml vode
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • Kašičica soli
  • 3 kašike maslinovog ulja

 

Priprema:

1.Izmješajte brašno,kvasac i so,a na kraju dodajte i umiješajte maslinovo ulje.Postepeno dodajte vodu i mijesite u tijesto dok ne dobijete jednoličnu teksturu.

 

2.Smjesu izlijte u nauljenu posudu za pečenje,prekrijte folijom i ostavite tijesto sat kako bi se diglo.

 

3.Pećnicu zagrijte na 250 stepeni i na toj temperaturi pecite hljeb desetak minuta.Zatim smanjite na 200 stepeni i pecite još tridesetak minuta, dok se hljeb ne počne odvajati od zidova posude za pečenje.

Izvor:Avaz(2018.g.)

 

 

1733 Posjeta 1 Posjeta danas