ŽARA (Urtica dionica)

Ljekovitost izuzetno rasprostranjene korovske biljke odavno je potvrđena.Naročito je djelotvorna kod malokrvnosti, opadanja kose, reumatizma i oboljenja zglobova, groznice, čira na želucu, nesanice i nervoze.Savršen je čistač krvi, sprječava upale i podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma.Zbog zavidnog sadržaja hlorofila pomaže obnavljanje oštećenih ćelija i utiče na duže zadržavanje kiseonika u mozgu.

Žara(kopriva) je djelotvorna i kod proljećnih alergija, pokazala su istraživanja.Ali prije nego što počnu da koriste sirup,ekstrakt ili čaj,osobe sa alergijskim problemima treba da konsultuju ljekara ili homeopatu.

Zbog velike količine kalija djeluje diuretski,pa se koristi kod liječenja upala mokraćnih puteva i sprječavanja nastanka kamena u bubregu.

ČISTAČ KRVI

Gvožđe u čaju od koprive doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca,što olakšava organizmu sbnabdjevanje kiseonikom i štiti od anemije.Kao čistač krvi,korisna je za uklanjanje akni i bubuljica.Preporučuje se i kod infekcija u ustima,afti i upale desni.Podstiče i obnovu ćelija, a preporučuje se i za obnavljanje istrošene hrskavice.

Žara sadrži zavidne količine bjelančevina,ugljenih hidrata,masti, a što se tiče minerala i vitamina,predstavlja pravu riznicu.Posjeduje izobilje kalcija,fosfora,gvožđa,magnezija,vitamine C,A,B2,B5,K,karotin,pantotensku kiselinu,lecitin,tanin.Bogatiji je izvor vitamina C i A od većine kultivisanih biljakaU odnosu na spanak,na koji po ukusu podsjeća, žara sadrži pet puta više kalcija i šest puta više vitamina C.Nažalost, iako je pravi mali polivitaminski rezervoar, na našoj sofri nije dovoljno zastupljena.

Zbog izuzetnog kvaliteta,bečki ljekar Bankhofer preporučuje supu od žare,pire od žare, pastu verde i čaj od žare.

Listovi,po njegovim riječima, mogu da se sa drugim biljkama dodaju u supu ili u salatu, ali predhodno treba da se preliju vrelom vodom.Mogu da se spreme kao i listovi spanaka.Tako spremljeni odlični su za oboljele sa kamenom u bubregu.

Za pastu verde listove treba dobro oprati, sitno isjeckati,jedanput kratko prokuhati, i mikserom pomiješati u kašu sačinjenu od maslinova ulja i češnjeva bijelog luka.Sve to preliti preko skuhanih rezanaca.

Po preporuci dr. Bankhofera, čaj od žare se sprema tako što se puna supena kašika dobro oprane i sitno isjeckane žare prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji od minut do minut i po.Pije se mlak, u malim gutljajima.Profesor Bankhofer tvrdi da će se za samo nekoliko dana svako ko pije ovaj čaj osjećati bolje i snažnije, jer veoma prija žuči,bubrezima i jetri.

ČAJ ZA ŽELUDAC I JETRU

Za želudac i jetru posebno je djelotvoran čaj pripremljen od cijele biljke.Sprema se tako što se u 2 litra vode stave tri supene kašike usitnjene žare, i ostavi da odstoji od 10-12 sati.Nakon toga smjesa se kuha poklopljena pola sata.Kada se ohladi procijedi se i pije tri puta dnevno prije jela po jedna šolja.Ovaj lijek odvaja sluz iz pluća,čisti crijeva,jetru i želudac.

Izvor:Novosti(Život plus);maj 2018.

1817 Posjeta 1 Posjeta danas