„Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine”

Centar za kulturu i obrazovanje Narodnog Univerziteta Konjic nastavlja sa promocijom i očuvanjem tradicionalne baštine-pjesme sevdalinke .

Prvi u Hercegovačko-neretvanjskom kantonu realizuju festival sevdaha, a sada je došao red na „Konjic sevdah 2018“., Festival koga će se tradicionalno organizovati kao segment projekta „Konjic u svjetlu očuvanja tardicionalne baštine”.

Ovaj projekat započet je prije 18 godina sa rahmetli Safetom Isovićem kao specijalnim gostom, a kasnije nastavili sa Zekerijahom Džezićem, Omerom Pobrićem, Zehrom Deović, Feridom Avdićem, Edinom Pandurom, Enesom Begovićem, Ibrahimom Jukanom, Damirom Imamoviće, ansamblom „Divanhana & Vanja Muhović“ i ansamblom“ SevdahArt“ iz Sarajeva, ansamblom „Divanhana & Lejlom Ćatić“, Ansamblom „Bosanski lonac”

U proteklim godinam, kao gošća bila je najjpoznatija sevdah interpretarka Hanka Paldum., a planiramo i u ovoj godini biće poboljšan repertoar ugošćavanjem jednog od afirmisanih izvođača najljepše bosansko- hercegovačke pjesme. U prošloj 2017.godini, festival je okupio više od stotinu učesnika, muzičara i solista na Velikoj sceni Ljetnog kina u Konjicu.

U 2018. godini planira se realizovati projekat „Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine”, u kome će se objediniti, kroz više različitih programa, svo segmente djelatnosti C entra za kulturu i obrazovanje.

Centar za kulturu u prostorijama Ljetnog kina realaizovaće 18. Festival sevdalinke za neafirmisane odrasle izvođače uz eminentne specijalne goste u revijalnom programu „Konjic, sevdah 2018“, kao i popratni dio koji će se odnosti na očuvanje duhovnih vrijednosti sevdaha kod osnovnih škola iz Konjica i gostiju iz  drugih BH-a gradova, prateći off program pod nazivom „Takmičenje osnovnih škola općine Konjic u očuvanju tradicionalne baštine pjesme sevdalinke“ uz nadzor stručnog, akademskog žirija i profesionalnog muzičkog ansambla.

Zavičajni muzej u skopu ovog projekta nastavlja sa promocijom kulturno-istorijskog nasljeđa BiH i Konjica kroz nastavak projekta „ Uređenja Zavičajnog muzeja Konjic  prema akademskim standardima muzeološke djelatnosti“, gdje će se po cjelinama završavati zbirke: etnološka, arheološka i historiografska.

Repertoar za osamnesti revijalni festival sevdalinke „Konjic sevdah 2018“

Ljetno kino/Kino sala u slučaju kiše/

  1. avgust u 20,30 sati

Solisti: Amila Pandžo, Benjamin Mujak, Aid Husrep, Azemina Isenović, Mia Bakoš, Amina Madžak & Emil Fejzagić, Dženita Podrum, Salem Sihirlić, Hamdija Habibija, Esma Sultanić, Alem Kadić, Anida Šoljić, Lamija Sokolović, Samir Alebić, Hamza Sokolović, Ezad Habibija, Ilma Bubalo,, Alma Subašić i Amna Keskin

Muzički ansambl: Adnan Lapo, Enis Sihirlić, Faris Jelovac, Samir Merdžo i Adis Maksumić

Orkestar harmonika: Deni Novalić, Ali Krnjić, Vedad Borić, Elmir Memić, Eldin Bisić, Ismir Sarajlić, Amar Sultanić, Nedim Novalić, Naid Cero, Zijo Džajić, Salko Mujić, Edis Pripo i Mahir Mustafić

Folklorni ansambl: BZK Preporod Konjic

S. H.

(NovaSloboda.ba)

1445 Posjeta 1 Posjeta danas