Hrana i piće u Bosni i Hercegovini

Stanovnici Bosne i Hercegovine veliku pažnju poklanjaju ukusnoj i zdravoj hrani i piću. Tradicionalna hrana uglavnom se priprema s mesom, obroci su obilni i veoma ukusni. Meso je kvalitetno i ukusno pripremljeno. Često je organskog porijekla. Od mesa se prave neka od najpopularnijih bosanskohercegovačkih jela, kao npr. bosanski lonac, ćevapi, begova čorba, pita burek, i grah.
I Svjetska zdravstvena organizacija je u svom Izvještaju iz 2011. navela da su stanovnici BiH u svih šest segmenata koji su ocjenjivani, kada je riječ o sigurnosti hrane, u nivou ili iznad prosjeka u odnosu na zemlje regiona.
Zbog svog geografskog položaja i historije, bosanskohercegovačka kuhinja slična je turskoj, grčkoj, i drugim mediteranskim kuhinjama, ali u njoj se osjete i uticaji evropskih kuhinja, posebno centralne Evrope. U većim gradovima je širok izbor restorana u kojima se služi italijanska, mediteranska, internacionalna i tradicionalna kuhinja. Bosanskohercegovačka kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršun, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koristev mlijeko, kajmak i pavlaka.


Region Hercegovine je pogodan za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni i Hercegovini rakija obično pravi od šljiva.
U Sarajevu i svim ostalim bosanskohercegovačkim gradovima lako ćete naći ćevape i pitu. Ukoliko se zadesite u Hercegovini, posebno u Blagaju, nedaleko od Mostara, obavezno probajte ribu, pastrmku, koja se uzgaja u lokalnim uzgajalištima, i svojevrsni je lokalni specijalitet.
Fast-food, osim ćevapa i pite, podrazumijeva i ostala brzo pripremljena jela koja su uobičajena i u ostalim evropskim gradovima: pizze, hamburgeri, hot-dog, kebab, i sl. Razne vrste sendviča i peciva možete naći u pekarama koje su smještene širom grada i nude svježe slano i slatko pecivo.
janjetina

Uz ceste ćete najčešće naići na restorane koji nude janjetinu sa ražnja. To je poseban specijalitet i poslastica za ljubitelje mesa. Prodaje se na kilogram i uglavnom se jede sa pečenim krompirom i sezonskom salatom.
Bez obzira šta naručili u Bosni i Hercegovini skoro uvijek ćete dobiti i hljeb/kruh koji se tradicionalno konzumira u velikim količinama. Supa i salata su također uobičajena jela od kojih se sastoji jedan kompletan obrok.
Najcjenjenija supa u Bosni i Hercegovini je ustvari begova čorba. Tarhana čorba je također domaće jelo turskog porijekla koje se i danas pravi širom zemlje. “Tarhana çorbasi” je originalni naziv za čorbu od tarhane. To je kiselkasto dehidrirano domaće tijesto koje se stavlja u supu tj. čorbu od paradjiza ili temeljac.
Salate su najčešće sezonske. Po restoranima se služe i tzv. zimske salate poput ajvara, đumbira, ali i kiselog povrća kao što su kiseli krastavci, kisele paprike i sl.

baklava

Slatka jela u Bosni i Hercegovini također mame gastronomske uzdahe, posebno posjetilaca iz inostranstva. Slastice su ukusne i kvalitetne, jer se najčešće spravljaju od domaćih proizvoda. U tradicionalne bosanskohercegovačke poslastice spadaju baklava, kadaif, ružice i tufahije.

Što se tiče pića, u Bosni i Hercegovini nezaobilazna je crna kafa, kao i sam ritual ispijanja i uživanja u kafi sa prijateljima i poznanicima. U domovima širom Bosne i Hercegovine kuha se i služi tzv. bosanska ili turska kafa. Može se naći i u nekim od mnogobrojnih kafića u Sarajevu i ostalim gradovima, a često se služi sa rahat lokumom koji je također istočnjačka poslastica, ili kockom šećera. U kafićima je uobičajena espresso kafa koja se po želji služi sa mlijekom ili šlagom, a u zadnje vrijeme ponuda je obogaćena svim vrstama instant napitaka poput Ness kafe i sl.

 

voda esperanza

Tešanjska mineralna voda Esperanza je na 22. međunarodnom sajmu voda u Berkeley Springsu u SAD-u, već drugi put proglašena najboljom vodom na svijetu za 2012.g.

Voda je u Bosni i Hercegovini izvanrednog kvaliteta. Skoro svi gradovi u Bosni i Hercegovini imaju bar jednu javnu česmu, koje se najčešće nalaze ispred ili uz džamije. U Bosni i Hercegovini ćete često naći česmu i uz cestu koje su u prošlosti koristile putnicima, a na planinama su uobičajeni potoci i izvori pitke vode. U Bosni i Hercegovini voda ne predstavlja problem i nema potrebe kupovati je flaširanu u trgovinama jer je i ona iz česme nadprosječne kvalitete. I flaširane vode u Bosni i Hercegovini izvrsne su kvalitete što potvrđuju i mnogobrojne regionalne i međunarodne nagrade za kvalitetu.

 

visitmycountry.net

2932 Posjeta 3 Posjeta danas