Rijeka Trebižat i Kravice

Rijeka Trebižat duga je od svoga izvora u Peć-Mlinima do ušća u Neretvu u Strugama 50 km. Ona je nastavak toka od Posušja (Tribistovo, kota 903), tako da je de facto susrećemo pod devet imena: Čuluša – Ričina – Brina – Suvaja (Posušje) – Matica – Vrlika (Imotski) – Tihaljina – Mlade – Trebižat (Ljubuški).

Rijeka Trebižat vijekovima je gasila žed žednima, rashladila tijela radoznalima koji su joj htjeli u ljetnim žegama isprobati ćudi. Ljeti kada je najtiša, najljepša i najdraža. Umornima je dala (i daje) hlada i smiraja na svojim obalama obraslim smokvama, vinovom lozom i ostalim što ovom krajoliku daje obilježje . U proljeće je ponosita, zadivljuje svojom bistrinom, modrinom i plavetnilom što namjernika očarava i ponovno k sebi zove. I opet tako vijekovima …

Ljeti mirna, skoro nečujna, kad se razmili po plodnoj dolini i kroz tolike kanale svemu gasi žed i život daje. Za uzvrat, u smiraj dana sva živa i mrtva priroda zasluženu joj himnu pjeva. U jesen i zimu, za vrijeme obilnih kiša, podivlja. Svojom silinom poplavi sve, postane bučna i hirovita kao da sve to hoće sakriti. Ali, nakon toga ponovno se primiri i, vrativši se u svoje korito, nastavi normalni život. I tako ponovno, svake godine – od pamtivijeka.

Kocusa2
Koćuša

Bilo bi neoprostivo zaboraviti, ne istaći njenu čistoću na kojoj joj mogu pozavidjeti mnoge rijeke svijeta. Ali, bila bi još veća nepravda ne istaći da Trebižat ima što bi željele, a nemaju mnoge druge rijeke. Svojim neprestanim tokom, tamo negdje duboko u njenim njedrima, stvara se SEDRA, koja je najzaslužnija što ova rijeka ima dva prelijepa vodopada – Koćušu i Kravicu – dvije ljepotice od kojih ova druga gotovo svakoga ko je posjetio tjera da joj se uvijek iznova vraća, otkrivajući svaki put nešto novo, nešto što ranije nije zapazio.

Vodopad Kravica nalazi se na 50 km dugom toku rijeke Trebižat, oko 3 km nizvodno od Vitaljine, u Studencima blizu Ljubuškog. Stvoren je upravo radom sedronosne rijeke Trebižat. Visina slapa kreće se od 26 – 28 metara, s vodenim amfiteatrom ispod slapa promjera 120 metara. Preko sedronosna sloja od dna do vrha slapa izrasla je trava, mahovina, alge i lišajevi. Uz slap su nikle konopljika, smokve i topole. Nekada su uz slap bili aktivni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna.

Sedrena područja oko vodopada Kravice spadaju u geološke spomenike prirode Bosne i Hercegovine. Ova prirodna ljepota kroz godinu privuče velik broj posjetitelja.

kravice2

U ljetnom periodu, zbog nižeg vodostaja rijeke, bazen ispod slapova nudi uživanje u plivanju i vodenim sportovima. Nema sumnje da su vodopadi Kravice jedni od najljepših prirodnih ljepota u Hercegovini uopće.

U svako doba godine, zbog nivoa vodostaja rijeke Trebižat, vodopadi nude različit doživljaj. U sezoni nekoliko restorana koji se nalaze u blizini samih slapova nude jela s roštilja i riblje specijalitete. U blizini vodopada nalazi se i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, stari mlin i brodić.

Rijeka Trebižat omogućava i prijatne izlete u kanuu, koje organizuju lokalni iskusni operateri, u dužini od 10 km. Ukoliko krenete na put ka Kravicama, prije svega trebate gledati putokaze. Nažalost, nema ih baš mnogo za Kravice. Uglavnom, ukoliko idete glavnom magistralom od Mostara prema Metkoviću, odnosno na semaforu za skretanje ka Čapljini, idete desno, prelazite preko mosta i pravcem koji je dug nešto više od kilometra, dolazite na mali trg gdje idete opet desno pa pravcem do naredne raskrsnice gdje skrećete lijevo, prema Ljubuškom. Onda idete dok ne naiđete na tablu koja pokazuje lijevo skretanje za Kravice.

 

Hercegovina u mom srcu

1863 Posjeta 1 Posjeta danas