Gnojnice kod Mostara uskoro dobijaju najsavremeniju osnovnu školu u BiH

Sretniji od djece je direktor Osnovne škole Gnojnice Enes Džiho koji će iz neuslovnog zdanja na Vrbi preći u prelijepo zdanje okruženo vinogradima.

“Školu gradimo od novembra 2014. godine. Za prvu fazu i grube radove najviše novca dali su grad i kanton, kasnije federalna ministrastva i drugi donatori. Vjerujemo da smo sklopili cijelu finansijsku konstrukciju od ukupno pet miliona KM. Prošle godine smo imali blizu 350 učenika, a brojna djeca iz ovih naselja upisivala su gradske škole, jer ih mi nismo mogli ni primiti”, kaže direktor Džiho.

Brojni roditelji su, znajući da se otvara novi objekt, požurili svoju djecu upisati u Osnovnu školu Gnojnice te direktor od septembra očekuje više od 450 učenika, a kapacitet je 600.

“Škola je građena po najsavremenijim standardima i ima 5.060 metara kvadratnih zatvorenog prostora, osamnaest učionica, veliku biblioteku, zubnu ordinaciju… Tu je i sportska dvorana dimenzija 46×20 metara sa 140 sjedišta u kojoj bi se teoretski mogle odigravati i međunarodne rukometne utakmice”, priča nam Džiho.

Škola ima i prekrasan stakleni krov, sjajnu zvučnu izolaciju, videonadzor, grijanje na pelet, lift za invalidne osobe, svaka učionica ima poseban kabinet za nastavnika… Krov je izveden tako da je moguće da se koristi kao ljetna pozornica, a s njega se pruža prekrasan pogled na Bišće polje, vinograde i aerodrom.

“Oko škole je još nekoliko hiljada kvadrata slobodnog prostora gdje su planirani sportski tereni, parking za stotinjak vozila, park, čak i bazen za koji imamo projekt, a tražimo sredstva. Ono što je najvažnije, stanovnici ovog dijela Mostara dobijaju prostor gdje se njihova djeca mogu baviti i vannastavnim aktivnostima i sportom, jer su grad ili Blagaj dosta daleko. Cilj nam je napraviti sportske sekcije koje će biti vezane s nastavnim obavezama”, najavio je direktor.

Direktor još uvijek pregovara s nadležnima o jednom dijelu sredstava za opremanje škole, ali to bi moralo biti na vrijeme, da djeci ništa ne nedostaje. Mali je problem što za ovu kvadraturu školi treba deset čistačica, a škola ima tri koje su pred penzijom.

Klix.ba

.

.

.

.

907 Posjeta 1 Posjeta danas