Muslimani danas obilježavaju Dan ašure

U Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas vjernici obilježavaju Dan ašure ili Jevmu Ašura koja se u tradicijama monoteističkih religija vezuje uz Božijeg poslanika Nuha/Noah.

Ašuru obilježavaju i kršćani i Jevreji, a kod muslimana se obilježava desetog dana mjeseca muharrema.

Prema predanjima u ovom je danu nakon potopa pristala lađa Božijeg poslanika Nuha a.s.. Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda a.s. bila je da se posti 9. i 10. muharem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.

Na ovaj dan se pravi posebno jelo ašura (na arapskom deset), u kojem se stavi od sedam do 77 vrsta voća i povrća i tako napravi smjesa kao znak sjećanja na Nuha a.s. koji je, po predanjima, u svoju lađu ukrcao po par od svega živoga.

Inače, Ašura  simbolizira obnovu razorenog društva, njegovo ponovno rađanje, zbližavanje ljudi različitih uvjerenja.

Centralna manifestacija Jevmu Ašure tradicionalno se obilježava u Sinanovoj tekiji u Sarajevu, uz prigodno predavanje, zikr, učenje ilahija i kasida.

Običaj je da se ašura podijeli komšijama i rodbini. U tom smislu ašura podsjeća na obnovu razorenog društva i njegovo ponovno rađanje.

Kako napraviti ašure?
Ovo jelo od voća, orašastih plodova i žitarica može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Fena

Bosnjaci Hercegovine

1149 Posjeta 1 Posjeta danas