Oko 35 posto starijih osoba na području HNK-a živi na rubu egzistencije

Oko 35 posto starijih osoba na području Hercegovačko-neretvanskog kantona živi na rubu egzistencije, a mnogima od njih obrok iz javne kuhinje jedini je kuhani obrok koji si mogu priuštiti, kazala je Feni predsjednica Dnevnog centra “Kuća otvorenog srca” Sadeta Sefić, povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji je u ponedjeljak obilježen u toj ustanovi.

– Starijim osobama ugrožena je egzistencija. Mnogi od njih, koji su radili cijeli svoj radni vijek, nisu u stanju da se prehrane od svoje male penzije. Dok plate lijekove, račune i slično ne ostane im ništa – istaknula je Sefić.

Po njezinim riječima, Kuća otvorenog srca planira napraviti, zajedno s drugim članicama mreže “Za dostojanstveno starenje”, zajedničku platformu, odnosno zahtjeve koje će uputiti vlastima, a koji se, uz ostalo, odnose na povećanje penzija, širenje esencijalne lista lijekova i itd.

Kuća je, inače, dnevni centar za stare osobe, podsjetila je Sefić, te pozvala sve starije osobe da posjete tu ustanovu u kojoj mogu pojesti barem jedan topao obrok, družiti se te sudjelovati u raznim kreativnim radionicama.

Međunarodni dan starijih osoba, kojeg je Glavna Skupština UN-a proglasila 14. decembra 1990. godine, obilježava se svake godine 1. oktobra. Proglašenjem Međunarodnog dana starijih osoba htjelo se potaknuti države da starijim sugrađanima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omogući im aktivno sudjelovanje u društvu u skladu sa njihovim tjelesnim i intelektualnim sposobnostima.

(FENA)

Nova sloboda

723 Posjeta 1 Posjeta danas