BOR (Pinus silvestris)

DRUGI NAZIVI: šumski bor, bijeli bor

OPIS BILJKE:Bor ima stablo koje može narasti više od 10 metara.Korijen mu prodire duboko u tlo.Dok je mlađi njegove grane i deblo pokriveni su smeđe-crvenom korom koja kasnije postaje sivosmeđa.Grane se šire u obliku kišobrana.Iglice bora sastavljene su u čuperke po dvije zajedno.Duge su 5-6 centimetara,boja im je sivo-zelena.Cvjetovi su jednodomni.Iz ženskih cvjetova oblikuju se mali češeri koji u početku imaju crvenkastu,a poslije poprimaju smeđu boju i postaju drvenasti.

STANIŠTE: Rasprostranjen je po cijeloj Evropi,a raste u brdskim i nizinskim krajevima.

LJEKOVITI DIO BILJKE:Za lijek se upotrebljavaju mladi izdanci i iglice.Iglice bora,kao i sve iglice četinara,treba upotrijebiti što prije poslije branja jer se vitamin C gubi sušenjem.

Iglice(četine) koje se čuvaju dulje od godine dana potpuno izgube ljekovita svojstva.

LJEKOVITO DJELOVANJE:Mladi izdanci bora koriste se u liječenju zastarjelih katara dišnih puteva,promuklosti,kašlja,laganijeg bronhitisa,za inhalaciju.Mladi izdanci i iglice koriste se također u liječenju astme te u liječenju reumatskih bolesti i gihta.Kod grčeva izazvanih žučnim kamencima koristi se istekla smola.Smola borova koja se nalazi po kori,obiluje gorkim supstancama i eteričnim uljem koje sadrži terpentin.U narodnoj medicini preparati od borove smole upotrebljavaju se u liječenju kožnih bolesti.Pri njenoj upotrebi neophodan je oprez i pridržavanje propisanih doza.

PRIPRAVLJANJE:

Čaj za jačanje organizma

Vrh grančice s dvadesetak iglica prokuhajte u 0,5 litara vode.Ostavite da odstoji pola sata i procijedite.Piti toplo i zaslađeno.

Inhalacije za čišćenje dišnih puteva

U 2 litra vode staviti 2-3 šake borovih iglica i kuhati poklopljeno 5 minutaa.Maknuti poklopac,držati na laganoj vatri i inhalirati oko 15 minuta.Ponavljati što češće.

Sirup protiv kašlja i bronhitisa

100 g borovih pupoljaka preliti s 0,5 litara vrele vode.Držati na toplom štednjaku oko 2 sata.Za to vrijeme razmutiti 200 g šećera u 0,5 litara vode i kuhati dok se ne dobije gusti siruup.Procijedite tekućinu u kojoj su se kuhali borovi pupoljci te je dodajte sirupu.Uzimati prije obroka,ujutro i navečer,po jednu kašiku.Polako otapati u ustima.

 

Izvor:ZDRAVLJE iz prirode;br.39-2018.

.

2262 Posjeta 1 Posjeta danas