URUČENA „ARABESKA 2018.“ dr-u.sci. HALIDU SADIKOVIĆU

Danas 4.12.2018.(utorak) je uručena „Arabeska 2018“ dr.sci. Halidu Sadikoviću,kao priznanje za objavljene knjige o Ljubuškom u prošlosti.

Riječ je o knjigama:“Iz prošlosti Ljubuškog“(Sarajevo 2013.) i „Ljubuški memento(1878-1940)“,Sarajevo 2018.Dodjela priznanja se odvijala u restoranu „Aeroplan“ na Slatkom ćošetu.

Uručenju priznanja su prisustvovali:

 

Hadži ef. Šemsudin Germić,imam Medžlisa iz Ljubuškog

Hadži Faruk Jakić-Danska,Ljubuški

Dipl.ing arh. Tarik Mujanović,Ljubuški

 

Ispred „Udruženja ljubušaka“ „domaćini“ su bili:

 

Dr.sci.Halid Sadiković

Dipl.ing. Sead(Sejo) Konjhodžić

Dipl.ing. Ahmet Mahić

Dipl.oecc. Džemal (Džemo) Konjhodžić

Profesor Kemal Mahić

 

ARABESKA –tal.arabesco=arapski

Šara na arapski način,isprepleteni geometrijski i stilizirani biljni crteži.

Voditelj programa je bio Kemal Mahić, a svi prisutni su dali svoj „prilog“ diskusijama i sugestijama za očuvanje kulturne baštine Bošnjaka Ljubuškog.Bio je to tipični „ljubuški muhabet“ koji je itekako potreban i u Ljubuškom,i u Sarajevu,i u Norveškoj,Danskoj,Švedskoj…

Razlog ovog radnog sastanka je uručivanje naše tradicionalne nagrade koju smo nazvali „ARABESKA“,našem dr.sci. HALIDU SADIKOVIĆU(1936).Ovu nagradu smo planirali uručiti i ranije našem Ljubušaku,ali se nisu „poklopile“ okolnosti iz više razloga predhodnih godina.

Ali,“nikad nije kasno“ i zadovoljstvo je prisutnih da smo jedinstveni kao što je to i bio Medžlis IZ Ljubuški,koji je donio tokom 2018. godine jednoglasno ODLUKU da dr.sci. Halid zaslužuje da bude doajen ovogodišnje nagrade „ARABESKA 2018.“

U obrazloženju Odluke Medžlisa IZ se kaže da je dr. Halid svojim stvaralaštvom osvijetlio historiju i kulturu našeg grada u djelima:“Iz prošlosti Ljubuškog“ i „Ljubuški memento(1878-1940)“.

Ovakva djela su vrlo važna za naš grad,Bošnjake Ljubuškog i drugih naroda iz multietničkog grada u proteklim stoljećima.Ovo je vrlo važno jer postajemo svjedoci posljednjih godina historijskog revizionizma,falsificiranja povijesti i istorije,lažiranju arhivske građe i drugih nenaučnih uljepšavanja prošlosti.

Korištenjem historijskih izvora i literature koja je „ovjerena“ proteklim vremenom i istraživanjem svjetskih izvora,dr.sci. Sadiković je stvorio naučna djela koja će buduće generacije koristiti u svojim istraživanjima prošlosti „ljupkog grada“ kako to dr. Halid voli reći i napisati u svojim tekstovima.

Mi,Ljubušaci,koji dijelimo svoje slobodno vrijeme sa dr. Halidom smo ponosni,što je uvijek sa nama kao znalac historije Ljubuškog i našeg grada i što to uvijek prenosi na nas.

Dr.sci.Halidu želimo u budućnosti,barem nove tekstove,želimo dobro zdravlje sa svojom suprugom,porodicom i svim ljubušacima koje on toliko voli.

Halid=vječan

Halid svojim djelima opravdava značenje imena Halid i on postaje „vječan“ kao autor navedenih djela.

Nagradu „ARABESKA 2018“(bakrorez) je uručio hadži ef. Šemsudin Germić u ime svih prisutnih ali i sviju Vas koji se nalazite izvan Ljubuškog!

Nakon uručenja priznanja i nagrade dr.sci.Halid(kao dr.medicinskih nauka) je objasnio motive kako je i zašto pristupio izučavanju prošlosti Ljubuškog,pa je rekao da je iskoristio grad Sarajevo i njegove arhive,biblioteke,muzeje kako bi stvorio barem djelomičnu sliku o prošlosti našeg grada,našeg naroda,njegove kulture i njegovog identiteta.

Na kraju se voditelj zahvalio trojici ljubušaka koji su stigli u Sarajevo da uveličaju promociju djela našeg „Lide“ kako ga od milošte zovemo.

Promocija je potrajala od 12-14,30,a naši prijatelji su krenuli kroz maglu i kišu prema Ljubuškom.

Cijenimo njihov napor,trud,ljubav,opće dobro uz ZAHVALU!

 

Kemal Mahić

.

1829 Posjeta 1 Posjeta danas