SARAČI

Ulica Sarači najduža je ulica na Baščaršiji,koja pravcem zapad – istok vodi od Gazi Husrev- begove ulice i popularnog Slatkog čošeta do ulice Baščaršija(Baščaršijskog trga).Na svom putu Sarači se dodiruju sa ulicom Đulagina,Đulagina čikma i Prote Bakovića sa sjeverne, odnosno Mudželiti veliki,Čizmedžiluk,Kazazi i Trgovke sa južne strane.

Ova saobraćajnica postojala je još 1462.godine, o čemu postoji trag i u „rodnom listu Sarajeva“,vakufnami Isa-bega Ishakovića iz te godine, u kojoj se ova ulica navodi kao put..

Ipak,status čaršije Sarači su dobili,izgleda, tek za uprave Gazi Husrev-bega,koji je 1531. godine u toj ulici izgradio i uvakufio 60 dućana za potrebe izdržavanja svoje džamije, imareta i hanikaha.

Upravo u ulici Sarači se i danas nalaze Gazi Husrev-begova džamija i hanikah, ali i Gazi Husrev muzej(objekat nakadašnje Kuršumli medrese),zgrada nove Gazi Husrev-begove medrese,Morića han,Kolobara han.

Ime je ova ulica dobila po saračima, zanatlijama koje su izrađivale različite predmete od kože, većinom konjsku opremu.

Od 1928. godine Sarači su bili spojeni sa ulicom Ferhadija,te je ta objedinjena ulica nosila naziv Prijestolonasljednika Petra.

Već 1941.godine ulici je vraćeno izvorno ime, koje od tada nije mijenjano.

Izvor: Vodič kroz Baščaršiju (2018.)

1691 Posjeta 2 Posjeta danas