Deklaracija HNS-a / Mostarski logoraši pozivaju međunarodnu zajednicu da reagira!

Emir Hajdarović, član Upravnog odbora Udruženja logoraša Mostar reagirao je večeras u ime nekadašnjih zatočenika logora tzv. Herceg-Bosne na usvajanje deklaracije tzv. Hrvatskog narodnog samobra, kojim su, uz ostalo, odbačeni zaključci pravosnažne presude Haškog tribunala u slučaju „Prlić i ostali“ iz novembra 2017. godine.

Zastrašujuće je da ovakvi pokušaji revizije historije, negiranja zločina i međunarodnih presuda dolaze uoči obilježavanja Holokausta (27. januara).

Podsjetimo, HNS je saopćio da odbacuje “kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o „udruženom zločinačkom pothvatu“ (UZP) koje se neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane“.

„Takva zlonamjerna kvalifikacija se, nažalost, koristi za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u Bosni i Hercegovini. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije bio pozvan u predmetu „Prlić i drugi”, niti je on uopće pozvan, kako je i sam presudio 2007. godine, da odlučuje o pitanjima državne odgovornosti, jer je njegova nadležnost kaznena i proteže se samo na pojedince“, navodi se u dokumentu usvojenom u Mostaru.

Hajdarović je istakao da „kao žrtva politike presuđene šestorke i Republike Hrvatske“ osjeća potrebu da reaguje kako u svoje ime tako i u ime svih onih koji su bili žrtve te “miroljubive” politike HDZ-a i kreatora UZP-a, a članovi su Udruženja kojem pripada.

„Najveći zagovornici ‘europskih vrijednosti’, kako se isti samonazivaju, su ovakvim negiranjem presude Međunarodnog suda u Hagu, ustvari pokazali svima da su vjerni sljedbenici politike koja je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te da od te ideje neće odstupiti ni milimetra“, smatra Hajdarović.

HNS, dodaje, pokušava i Međunarodnom sudu u Hagu, pa i žrtvama neviđenih tortura u logorima HZHB na neviđen način docirati šta bi trebali raditi.

„HDZ-ova politika, koja je uspjela preko HNS-a uvući sve političke opcije iz reda hrvatskog naroda, ovakvom deklaracijom je iste iskoristila kako bi podjelila odgovornost za sve loše što je ista uradila u periodu za koji je i presuđena za UZP“, smatra on.

Presuda u Hagu je, prema našem sagovorniku, činjenica je koju niko, pa ni Dragan Čović tj. HNS ne mogu osporiti, niti natjerati žrtve da vjeruju njima, a ne svojim očima.

„Također smo svjedoci ovih dana orkestriranog napada sa istoka i zapada, kao i homogenizacije hrvatskog i srpskog političkog bića, a sve sa ciljem urušavanja Bosne i Hercegovine, pa se na ovu deklaraciju treba gledati i sa tog aspekta. Kao žrtva UZP-a, pozivam međunarodnu zajednicu da revnosno reaguje, kao i  proteklih dana, te da isto tako osudi ovu deklaraciju koja u pozadini ima fašistoidne ideje stvaranja etnički čistih prostora, negiranje presuđenih zločina i nastavak politike osuđene za UZP. Udruženje logoraša Mostar će uvijek biti podsjetnik na to vrijeme i
na tu politiku koja je donijela mnogo nesreće i stradanja na ove prostore. Borit ćemo se da istina o HRHB i o počinjenim zločinima  bude opomena svim budućim generacijama“, zaključio je Hajdarović.

 

Radio Sarajevo, pise Faruk Vele

962 Posjeta 1 Posjeta danas