ORAH (Juglans regia)

OPIS BILJKE:Listopadno drvo do 30 m visine i do oko 1-2 m debljine,sa dosta rijetkom,široko ovalnom do okruglastom krošnjom.Kora je tamnosiva,do oko 2 cm debela,u početku glatka,kasnije uzduž raspucana.

Listovi su neparno perasti,20-40 cm dugi,sa 3-11 listića,naizmjenični,sjajnozeleni,imaju karakterističan miris.Lista u aprilu.

Plod je okrugao,najprije zelen,zatim crn,a u njemu je koštunjava ljuska i jestiva jezgra.

Bere se mlado lišće u proljeće a plod ujesen.Mlado lišće se odmah suši bez prevrtanja.Ozlijeđeni,otpali ili ujesen ubrani listovi se ne koriste.Svježe je lišće aktivnije od suhog.Listovi se mogu brati do juna.Osušeni moraju zadržati prirodnu boju.

KAKO DJELUJE: Čaj od orahova lišća preporučuje se kao sredstvo za čišćenje krvi,protiv šečerne bolesti i žutice,uz dodatak meda.

***Upala krajnika i ždrijela – priprema se čajni pripravak od 100 g orahova lista koje se prelije sa 1 litrom kipuće vode,te se nakon hlađenja tim 0parkom ispere i grglja ždrijelo.U narodnoj medicini čajni pripravak  preporučuje se i kao oblog, za liječenje upalnih procesa na očnim kapcima,a njime se masira i vlasište jer spriječava ispadanje kose.

***Kupelj: u narodnoj medicini posebno se preporučuje kupelj s orahovim lišćem.Čajni se pripravak ulije u kadu s toplom vodom.Tretman pogoduje izlječenju rahitisa,lišajeva i krasta te pri prekomjernom znojenju nogu.Također se preporučuje i za liječenje upala na spolnim organima.

***Za masiranje vlasišta glave – pripremi se smjesa 200 g suhih zelenih oraha,koji se preliju sa pola litra crnog vina i pola litra maslinova ulja.Smjesa je odlično sredstvo za jačanje kose i protiv nastajanja prhuti.

***Kupke u čaju – kupke od 1,5 kg orahova lišća kuhanog u 10 litara vode jačanju organizma slabunjave djece,a pomažu i kod lučenja loših sokova iz tijela,te kod osipa.Voda mora biti zagrijana na 35 stepeni.

***Za regulisanje probave – narezati 15 zelenih oraha i staviti u staklenku od 1,5 litra.Preliti rakijom ili konjakom,dodati 30 g osušene narančine kore, komad cimetove kore,te 8 klinčića,staklenku držati na suncu 6-8 sedmica.Pije se ujutro i navečer po mala čašica.

 

Izvor:Zdravlje iz prirode 2007.

 

1960 Posjeta 2 Posjeta danas