Kako se boriti protiv južine

Jugo može kod meteoropata stvarati velike probleme.Tegoba do kojih dolazi prilikom vremenskih promjena definiraju se kao meteoropatija, a one koji pate od te moderne bolesti meteoropatima. Da bi se organizam priviknuo na negativne utjecaje vremena, bitno je što više boraviti na svježem zraku bez obzira na vremenske prilike.

Tipični simptomi osjetljivosti na vremenske promjene su osjećaj mučnine, depresivno stanje, razdražljivost, hirovite promjene raspoloženja, te pojačano lupanje srca, migrena, visok ili nizak krvni tlak te opća tjelesna slabost i neobjašnjiv umor.

“Pod utjecajem vremenskih promjena dolazi do pojačanog lučenja hormona prednjeg režnja hipofize ACTH (hormon stresa), a smanjuje se lučenje endorfina, koje često nazivamo i hormonima sreće. Zbog relativnog manjka endorfina dolazi do povećane osjetljivosti, ne samo u smislu smanjenog raspoloženja, već i tjelesnih manifestacija, kao što su povećana osjetljivost mišićnog, tetivnog i živčanog sustava. Stoga se pod utjecajem loših meteoroloških prilika može javiti glavobolja, umor, nesanica, bolovi u kostima, vrtoglavica, razdražljivost, smetnje koncentracije i pažnje, a kod kroničnih bolesnika može doći do pogoršanja simptoma kronične bolesti”, objašnjava za Ordinacija.hr, dr. Sanja Škrnički Kršek.

Pomoć potražite u hrani

Orašasti plodovi su odlični izvori hranjivih tvari, a posebno proteina i omega-3 kiselina. Orašastim plodovima unijet ćete dovoljne doze magnezija, fosfora, te vitamina B kompleksa koji su neophodni za dobro raspoloženje i energiju.

Na meniju neka vam se nađe zeleno lisnato povrće jer je bogato magnezijem i kalijem koji hranu pretvaraju u energiju. Isto tako, ne zaboravite na vitamin C. Dokazano je da manjak ovog vitamina uzrokuje umor.

Protiv nesanice i unutarnjeg nemira

Prilagodbu ovim lošim vremenskim prilikama mogu olakšati ljekovite biljke poput ginsenga, a čaj od matičnjaka s medom vrlo je učinkovit u borbi protiv umora i glavobolje. Glavobolje se možete riješiti i masiranjem čela, sljepoočnica i vrata uljem mažurana ili metvice, a protiv nesanice i unutarnjeg nemira idealan je čaj od kamilice ili tinktura od valerijane.

Radio Ljubuski

854 Posjeta 1 Posjeta danas