U Bosni i Hercegovini 1.912 džamija

Prije četvrt stoljeća,u noći 7.maja 1992.godine,nakon 414.godina postojanja,minirana je i do temelja srušena jedna od najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini,banjalučka Ferhadija.Ubrzo zatim,minirani ostaci džamije odvezeni su na gradsku deponiju,a dio je bačen u jezero Karanovac,čime je nedvojbeno potvrđena planska i sistematska aktivnost realizacije zločina urbicida.

Ferhat-pašina džamija,zadužbina Ferhad-paše Sokolovića izgrađena 1579. godine,predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16.stoljeću.

Ferhadija je 1950.godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH,a potom i na Listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.No,ona je bila samo jedna od 16 banjalučkih džamija koje su tokom agresije na BiH do temelja porušene.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice,7.maj se obilježava kao Dan džamija,koji simbolički podsjeća na stradanje,potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija,mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu.Također,Dan džamija podsjeća muslimane ovih prostora koliko su sudbina i uništavanje bosanskih džamija imanentni sudbini i žrtvama samih muslimana.Osim toga,7.maj je ujedno i sjećanje na tragično stradanje Cazinjanina Murata Badića 7.maja 2001.godine u Banjoj Luci.Tada su polaganje kamena temeljca za obnovu prekunuli neredi u kojima je Murat Badić zadobio smrtonosne rane.

Ferhadija je ponovo sagrađena,te je svečano otvorena na Dan džamija,7.maja 2016.godine.

Tokom agresije na BiH srušeno je 614 džamija,218 mesdžida,69 mekteba,četiri tekije,37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.Vojska Republike Srpske(VRS),potpomognuta iz Srbije,srušila je 534 džamije,a ekstremisti Hrvatskog vijeća obrane(HVO) još njih 80.

Uništeno je ili oštećeno više od 80% os 1.144 džamija,koliko ih je prije agresije bilo na prostoru Bosne i Hercegovine.Prema podacima IZ BiH,u BiH se nalaze 2.822 islamska vjerska objekta,od čega je 1.912 džamija i 910 mesdžida.Od rata do sada obnovljeno je ukupno 1.175 vjerskih objekata,odnosno 789 džamija i 386 mesdžida.

Najviše objekata IZ-a nalazi se na prostoru koji pokriva Tuzlansko muftijstvo,a najmanje na prostoru Banjalučkog muftijstva,na kojem je i stradalo najviše vjerskih objekata tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Dan džamija jeste sjećanje na 614 džamija srušenih u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu i progona Bošnjaka s teritorija na kojima su stoljećima živjeli.Osim toga,prema podacima Islamske zajednice BiH,srušeno je i 218 mesdžida,69 mekteba,četiri tekije,37 turbeta i 405 drugih vjerskih objekata.

 

Izvor:STAV/A.A/

Ferhadija, Banja Luka

Karadžoz begova džamija, Mostar

Aladža džamija, Foča, Bosna i Hercegovina

Dzamija Zabljak

Džamija Žabljak, Ljubuški

gdzamija gozulj

Džamija Gožulj, Ljubuški

Prilazdzamija

Džamija Prilaz, Ljubuški

dzamija gradska

Džamija u naselju Gradska, Ljubuški

vitinadzamija2

Džamija u Vitini kod Ljubuškog

Porušena Ferhadija

1783 Posjeta 1 Posjeta danas