Nove kućne brojeve u Ljubuškom svi bi trebali dobiti za dva mjeseca

Visina komunalne naknade u Ljubuškom ostaje ista do daljnjega. Tako je odlučilo Gradsko vijeće Ljubuškog na svojoj posljednjoj sjednici na kojoj je usvojilo odluku o izmjeni odluke o vrijednosti boda za utvrđivanje visine komunalne naknade, piše Večernji list BiH.

Primjena odluke

U toj izmjeni, kako doznajemo, nema mnogo novoga, promijenjen je samo rok u kojem će gradska Služba za stambeno-komunalne i inspekcijske poslove donijeti nova rješenja o obvezi i visini komunalne naknade – umjesto šest mjeseci, kako je stajalo u odluci usvojenoj u prosincu prošle godine, donijet će ih u roku od 12 mjeseci. Time je produljeno vrijeme da mjerodavna tijela završe započeti posao i poslože pojedinosti.

– Ovdje se radi o produljenju roka za primjenu odluke o vrijednosti boda za utvrđivanje komunalne naknade iz razloga što povjerenstvo za reviziju podataka, potrebnih za utvrđivanje visine komunalne naknade koje je imenovao gradonačelnik, nije uspjelo u prethodnom roku izvršiti reviziju. Jedan od razloga je i nezavršavanje obilježavanja objekata kućnim brojevima jer je za reviziju i to potrebno – objasnio je vijećnicima Željko Perić, šef Službe stambeno-komunalnih i inspekcijskih poslova Grada Ljubuški, razloge zbog kojih je rok pomaknut.

Radi se o tome da je povjerenstvo trebalo utvrditi pravu kvadraturu stambenoga, poslovnoga, garažnoga prostora, građevinskoga zemljišta i drugih različitih objekata na koje se plaća komunalna naknada jer stvarno stanje nije isto kao ono što se vodi u navedenoj gradskoj službi. Ono koje se vodi u Službi je puno manje od stvarnoga, a to traje 17 godina, odnosno od 2002. godine kada je tako utvrdilo tadašnje povjerenstvo. Primjerice, kako doznajemo, u nekim slučajevima kvadratura koja se službeno vodi u Službi 50 posto je manja u odnosu na stvarno stanje.

Opsežan posao

– Povjerenstvo do sada nije moglo završiti posao jer je opsežan, ima puno objekata, a osim toga, tri člana povjerenstva rade na projektu postavljanja kućnih brojeva te i u tom području imaju puno posla. Rješenja o komunalnoj naknadi najbolje bi bilo raditi kada se završi postavljanje kućnih brojeva jer tada imamo stvarne podatke o kvadraturi prostora i adrese vlasnika, odnosno korisnika prostora. Vrijednost boda komunalne naknade bila je 0,15, smanjili smo je 20 posto i sada je 0,12, a kada utvrdimo stvarnu kvadraturu, moguće da ćemo je smanjiti još za 20 do 30 posto – kaže Željko Perić, šef Službe stambeno-komunalnih i inspekcijskih poslova Grada Ljubuškog.

Pretpostavlja se kako će se posao na postavljanju novih kućnih brojeva na području Grada Ljubuškog završiti za dva mjeseca, a za tri mjeseca i povjerenstvo će završiti zadaću utvrđivanja stvarne površine objekata. Nakon toga će se izdati pojedinačna rješenja o obvezi i visini komunalne naknade i dostaviti na adrese osoba koji su vlasnici ili korisnici prostora.

Izvor: Pogled.ba

Radio Ljubuski

833 Posjeta 1 Posjeta danas