Tekija na Buni privlači sve više turista

Vjekovima je poznat po čuvenoj derviškoj Tekiji na vrelu Bune, zbog čije ljepote i mističnosti u Blagaj dolaze rijeke vjernika i turista. No pravo turističko odredište Blagaj je postao zahvaljujući i drugim prirodnim i kulturno-historijskih znamenitostima i sadržajima. Povećan broj turista, kažu u Blagaju, rezultat je dobre promocije na sajmovima, ali i kvalitetnog rada na terenu.

Izvor rijeke Bune iz drevne pećine, derviška Tekija iz osmanskog doba, srednjevjekovni grad bosanskog velikaša herceg Stjepana Kosače, samo su neke od ljepota Blagaja koje privlače turiste.

Derviški hram mistike, utočište duša koje traže mir, utočište sufija. Sve su to epiteti kojima se pokušava dočarati magija tekije, mjesto u kojem se derviši okupljaju.

Vijekovima je ovo mjesto molitve i meditacije. Svojim prirodnim ljepotama, Vrelom Bune i Tekijom ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Posjećuju ga turisti iz svih krajeva svijeta, no ponajviše bh. dijaspora. Na godišnjem nivou posjeti ga oko 150.000 turista. Evo šta su nam kazali:

“Jako je lijepo pored vode, lakše je ovdje, jer oko 12 bude prevruće a ovdje se fino osvježimo.”

“Ovdje je jako lijepo, informisali su nas mnogo o islamu, čuli smu drugačiju stranu od one koja nam se servira putem medija. Tekija je prelijepa i mogli smo u njoj čuti nešto o bosanskoj tradiciji i kulturi.”

“Došao sam iz Australije, prvi put sam u BiH, uživali smo prvo u Mostaru sad u Blagaju, priroda je prelijepa, stijene su jako zanimljive, a voda je poprilično hladna što nam odgovara s obzirom na to da je jako vruće.”

A brojem gostiju, turistički radnici su i više nego zadovoljni.

“Trenutno najviše imamo bosanske dijaspore, koja je na odmoru u BiH i koja je na proputovanju s mora. Imamo povećan broj turista iz Saudijske Arabije, također imamo goste iz Kine, Japana, Koreje, a tu su i Evropljani”, kazao je Ado Drljević, radnik u suvenirnici.

Mnogima je posebna atrakcija vožnja čamcem kroz pećinu na vrelu Bune. Tu je i kanu-safari, ali i kampiranje uz rijeku Bunicu, poznatu po ljekovitim svojstvima, kao i brojni drugi sadržaji.

“Puno je toga uloženo i napravljeno, a meni je posebno drago da su ljudi koji žive u Blagaju uz samu rijeku Bunu, prepoznali turizam kao razvojnu šansu i oni su doprinijeli i ličnim ulaganjem, tako da Blagaj pored Tekije, rijeke Bune koji su uvijek bili prvi magneti za dolazak, danas je pravo turističko mjesto sa velikim brojem kuća za odmor, hotela, motela”, izjavio je Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK.

Vrelo Bune najveći je kraški izvor u Evropi po količini pitke vode, pri čemu u jednoj sekundi iz izvora izađu 43 kubika vode, a specifičan je po pitkoj vodi i na samom vrelu a i na njenom dužinskom dijelu dalje.

Izvor: N1
1217 Posjeta 1 Posjeta danas