Muftija Dedović: Porodica je ljekovito pribježište i podrška

Bajram namaz na području Muftijstva mostarskog klanjan je 147 džamija i mesdžida. Centralna bajramska svečanost održana je na stadionu za mali fudbal Univerzitetsko sportsko rekreativnog centra “Midhad Hujdur Hujka”u Mostaru. Bajram namaz predvodio je i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Među brojnim univerzalnim porukama propisa hadža i kurbana, muftija Dedović je posebno izdvojio značaj i očuvanja zdrave porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva.

“Nema jačih veza od onih između roditelja i djece. I to je i slast i tegoba života. Zato  i jeste ta porodična ćelija toliko važna. Ona je rasadnik života, ljepote i mudrosti. To je tako ljekovito pribježište,  sklonište i podrška. Zato i jeste izložena brojnim nasrtajima. Zdravo porodično gnijezdo trebamo savijati, u njemu se vjera naša, kultura i običaji čuvaju. Ta zdrava porodična zgrada mora nam biti u vrhu prioriteta”, kazao je muftija.

Istakao je da inspiraciju za očuvanje porodica treba tražiti u poslaničkim tradicijama i lijepim primjerima iz sadašnjeg vremena i okruženja, nepovodeći se za sve češćim bezraložnim širenjem pesimizma, dokonosti i negativistički intoniranim porukama. Pozvao je vjernike da u svakoj prilici unose dobro raspoloženje među ljude, olakšavaju i da jedni drugima budu radost, utjeha i nada.

“To će Allah nagraditi sevapom. Allah ne voli da ljudi budu parničari, svađalice, da šire nepovjerenje i loše vijesti o drugim ljudima. Vrijeme je naš najdragocjeniji resurs. Vrijeme je život. Stvoritelj se kune vremenom. Ako traćimo vrijeme, onda traćimo blagodati, resurse i sebe same. Ako traćimo vrijeme u besposlici, zaboravljamo na Izvor, na Gospodara, na svetost i ljepotu svega oko nas i postajemo robovi rutine. Ne smijemo dopustiti da nam sve postane rutina, a što susrećemo na svakom koraku. Stalo nam je da u ovoj zemlji bude mira, reda i prosperiteta. U njoj ima nafake i bereketa. I dovoljno Božijih blagodati. Valja nam se okrenuti radu i djelovanju, i preduzimanju onoga što je u našoj moći, gdje god budemo u prilici”, naglasio je muftija Dedović.

On je pozvao vjernike da na dostojanstven način radost bajrama podijele sa svojim komšijma, rodbinom, poznanicima i prijateljima jer će na taj način, dijeljenjem osjećanja i brige, svoj vlastiti život učiniti bogatijim.

„Mubarek dani Bajrama ostaviće u nama snažan pečat vjere, bratske širine i ljubavi. U ovim danima svjedočićemo bliskosti, pažnji i otvorenosti naših srca. Bićemo sretni zbog toga, osjećaćemo se lijepo i sretno zbog toga. Pa makar nakratko.  Biće više lijepih riječi u eteru, iskrenih poziva, posjeta i susreta, darivanja. Dani bajrama nam budu nada i svjedočanstva da možemo biti bolji i drukčiji. Ta nas osjećanja trebaju stalno podsjećati da su mir, sloga i ljubav uvijek bolji od konflikata, razdora i mržnje”, poručio je muftija.

Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog biće upriličen večeras u Studentskom hotelu Mostar sa početkom u 19,30 sati.

(NovaSloboda.ba)

830 Posjeta 1 Posjeta danas