Gary Hunt: Za nas skakače od Mostara nema posebnijeg mjesta na cijelom svijetu

Skakači Red Bullova takmičenja kad govore o gradu na Neretvi biraju riječi, ali vidite da to nije kurtoazija i da nema pretjerivanja. Hunt kao i svi drugi tačno zna gdje dolazi svake godine i koliko ljudima u Hercegovini znače skokovi.

“Ne postoji mjesto u našem kalendaru, kao ni uopće u cijelom svijetu, toliko posebno za skakače kao Mostar. Mjesto gdje skokovi znače toliko, gdje su skokovi u tolikoj mjeri dio kulture i tradicije. Zbog svega toga ima smisla zašto baš u Mostar dolazimo svake godine i zašto toliko volimo skakati s ovog posebnog mosta te biti dio historije jednog zaista posebnog grada”, kazao nam je veliki šampion.

Ali nije sve u tradiciji i kulturi, skokovi sa Starog mosta traže poseban napor. tako je bilo i ranijih godina, tako će biti i ovog vikenda.

“Zaista ne znam šta se može očekivati, teška i nezgodna konkurencija. Voda je uvijek hladnija nego drugdje, a uslovi traže od skakača maksimalnu koncentraciju. Ipak, nismo prvi put ovdje, od Mostara uvijek očekujem najbolje i najviše, pozitivan naboj, sjajnu atmosferu, a onda i skakači izvuku najviše od sebe”, kazao je.

Sjajni Britanac već je sedam puta osvajao veliki trofej najboljeg u sezoni, a u Mostaru je pobjeđivao posljednje dvije godine. Na Stari most dolazi kao vodeći u ukupnom poretku i s dobrim rezultatom u naredna dva dana može obezbijediti nevjerovatnu osmu titulu najboljeg skakača u svijetu.

“Pobjeda u Mostaru bila bi mi naravno jako važna, a naslov ove sezona posebno bitan jer bi okrunio jedan period koji je važan za mene. Prije dvije ili tri godine sam imao ozbiljnih mentalnih problema uzrokovanih brojnim povredama i trebalo mi je mnogo truda i vjere da povratim samopouzdanje. Sada kad sve ide dobro nastojim jahati na valu dobre forme”, ispričao nam je.

Ova sezona bila je poseban izazov za sve, dosta promjena. Pojavili su se neki novi skakači, a iskusni su u svoj program uvodili nove elemente. Hunt je ipak bio iznad svih drugih.

“Ove godine jako se istakao i Rumun Constantin Popovici, ali nažalost on je povrijeđen i nije ga bilo na zadnjim skakaonicama. Uživao sam u natjecanju protiv njega, morao sam se truditi kao mala kada ranije. Generalno, ove sezone uvrstio sam u program neke nove i teže elemente. Drago mi je da se trud isplatio”, kazao nam je sjajni Gary Hunt.

Klix.ba
787 Posjeta 1 Posjeta danas