Paulo Coelho: 1.smrtni grijeh: OHOLOST

Sedam smrtnih grijeha zapravo je bilo osam,a u vrijeme početka kršćanstva pobrojio ih je grčki redovnik Evagrio do Ponto,određujući glavne negativne sklonosti ljudskog bića(zanimljivo je da je na njegovom popisu najteži grijeh neumjerenost u jelu i piću…).Svi su nas ti grijesi mogli odvesti u pakao.

Papa Grgur je u 16.stoljeću prvi put izmijenio popis smrtnih grijeha,uvrstivši među njih „zavist“ te povezavši oholost i taštinu.

Popis je ponovno preuređen u 17.stoljeću,kada je „potištenost“ prestala biti grijeh,a zamijenila ju je „lijenost“.Tako je nastao današnji popis.

Prema rječniku:Oholost-imenica ženskog roda,potiče od latinske riječi superbia.Označava nabusitost,samoljublje,osornost,umišljenost.

Prema Katoličkoj crkvi:Samopoštovanje koje prelazi granice i postavlja se iznad ljubavi prema Bogu.Ta strast krši prvu zapovjed(„Nemaj drugih bogova uz mene“) i bila je uzrokom pobune anđela te Luciferova pada.

U zen priči:Glavni učitelj samostana Tofuku opazio je da se u samostanu nešto događa.Novaci su jurcali uokolo,a osoblje je stajalo u redu kako bi nekoga dočekali.

„Šta se događa“? upitao je.

Prišao mu je vojnik i pružio mu karticu na kojoj je pisalo:“Upravo je stigao vladar Kyota Kitagaki i traži razgovor“.

„S tim čovjekom nemam o čemu razgovarati“,rekao je učitelj.

Za nekoliko minuta stigao je vladar,ispričao se,precrtao ono što je pisalo na kartici i ponovno je pružio učitelju.

Pisalo je:“Kitagaki traži razgovor“.

„Dobrodošao“,rekao je zen učitelj samostana Tofuku.

Na nosaču zrakoplova:“ZADATAK OBAVLJEN““(natpis na USS Lincolnu 1.maja 2003.godine,kad je predsjednik Bush objavio završetak opsežnih vojnih  operacija u Iraku.Do toga  je dana poginulo 217 američkih vojnika.Na dan kad pišem ovu kolumnu broj žrtava premašio je 2.700).

Za rabina Adina Steinsaltza:“Kad neko pokuša otkriti ko ste pribjegavajući uspoređivanju sporednih značajki,nalazi niz praznih ljuštura-koje su jedna bez druge besmislene.

Pogrešno je određivati samoga sebe kao Tomovog prijatelja,Dickovog sina,rukovoditelja na tom i tom položaju,osobu koja obavlja ovaj ili onaj posao.Na taj način otkrivamo samo dijelove sebe-dijelove koji su najčešće nejasni i nepotpuni,osobe koja se nastoji istaknuti nauštrb drugih.

Jedini mogući odnos jeste odnos s Bogom;uz njega sve poprima smisao,a mi počinjemo opažati uzvišenije značenje.

Prema sv.Augustinu:Oholost nije veličina,već nadutost.Ono što se nadme,doima se velikim,ali je zapravo posrijedi bolest.

Savjet Tao Te Kinga:Bolje je ne napuniti posudu do vrha,nego je pokušati nositi punu.

Ako previše naoštrimo nož,nečemo sačuvati njegovu oštricu.

Ako je odaja krcata zlatom i žadom,vlasnici ga neće uspjeti sačuvati.

Kad bogatstvo i počasti urode ohološću,uskoro će nedvojbeno uslijediti zlo.

Ako se proslavimo svojim radom,mudro je povući se u anonimnost čim je posao završe.

 

Izvor:Jutarnji list 20.3.2007.

1161 Posjeta 1 Posjeta danas