20 GODINA ZATVORA ZBOG ‘ŽIVE LOMAČE’: Osuđen monstrum iz Višegrada Radomir Šušnjar!

Radomir Šušnjar prvostepeno je osuđen na dvadeset godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog u Višegradu 1992. godine, a u pitanju je zločin u kojem je na živoj lomači spaljeno 57 civila.

Tužilaštvo BiH je teretilo Šušnjara da je sredinom juna 1992. godine učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkih stanovnika iz sela Koritnik.

Bošnjaci su bili zatvoreni u jednoj kući u Pionirskoj ulici, a prema navodima optužnice kasnije su bili natjerani da pređu u drugu kuću gdje je na njih pucano i potom su zapaljeni kada je ubijeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Radomir Šušnjar je za vrijeme oružanog sukoba i rata u Bosni i Hercegovini, na području općine Višegrad 14. juna 1992. godine ili približno tog datuma, u večernjim satima, zajedno sa Milanom Lukićem i Sredojem Lukićem, kao pripadnicima paravojne formacije, naoružani automatskim puškama, a on i nožem, učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine stanovništva, na način da su došli u privatnu kuću u kojoj su prethodno dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, te uz prijetnju otuđili novac, zlato i druge dragocjenosti.

U završnoj riječi, Odbrana Radomira Šušnjara ocijenila je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode optužnice te zatražila da njihov branjenik bude oslobođen, nakon čega je Vijeće zakazalo izricanje presude za 30. oktobar.

Optužnica protiv Šušnjara potvrđena je u oktobru 2017. godine, a u junu naredne godine izručen je bosanskohercegovačkim pravosudnim organima iz Francuske.(Global CIR/Agencije)

991 Posjeta 1 Posjeta danas