LJETNA AVANTURA na rijeci TREBIŽAT

Hercegovačka rijeka Trebižat duga je od svoga izvora u Peć-Mlinima do ušća u Neretvu u Strugama ukupno 51 kilometar.Ponornica je i jedina u Evropi čak devet puta nestaje u tlu i ponovo izvire.

Rijeku s devet imena,čiste i bistre vode,krivudavog toka i laganih brzaca najbolje ćete upoznati odlučite li se na kanu safari,interesantnu turističku atrakciju koju organizuje čapljinska Udruga „Tajna prirode“.

ČUDO FLORE I FAUNE

Na samom početku ovog nesvakidašnjeg putovanja rijeka je tiha i mirna.No, s približavanjem ušću postaje brza i uzbudljiva.Temperatura vode u ljetnim mjesecima iznosi oko 20 stepeni,pa je odlična i za one osjetljive na temperaturne razlike.Dobna granica za sudionike safarija gotovo da i ne postoji,pogodan je kako za one u naponu snage željne adrenalina tako i one željne relaksacije i stapanja s prirodom.

Tokom izleta vidjet ćete mnogo riba i ptica različitih vrsta,kao i lijepe sedrene vodopade stopljene u savršeni sklad  rijeke i netaknute prirode koja je okružuje.Uz asistenciju vodiča s dugogodišnjim iskustvom,gosti veoma brzo nauče rukovati veslom,upravljati kanuom i ponašati se prilikom nailaska na zahtjevnije dijelove spusta.Poželite li se tokom spusta okupati ili skakati s lijana,domaćini će se potruditi pronaći najbolje mjesto i učiniti sve da vam ovaj izlet ostane najljepša uspomena ljeta.

Savršena kombinacija opuštajuće prirode i uzbudljivih kaskada čini ovaj izlet idealnim i za razna druženja poput teambuildinga i ekskurzija,a za avanturiste tu je i višednevni robinson canoeing.

Svaki kanu predviđen je za po dvije osobe,a od opreme dobijate vesla,nepromočive vreće i prsluke.Na izletu ćete se najbolje osjećati u šorcu ili kupaćem kostimu,te sandalama ili sportskoj obući.Obavezno ponesite suhu odjeću za obući nakon spusta i vodu za piće,po želji sunčane naočale,kremu za sunčanje i fotoaparat.

U osnovnoj ponudi gosti su u mogućnosti odabrati jednu od dvije startne lokacije Matica-Trebižat,ili Božjak-Struge.

ADRENALIN I VRHUNSKA KUHINJA

Prva ruta sa startom na Matici ukupno je duga osam kilometara i prosječno traje od dva i po do četiri sata.Rijeka se u ovom dijelu toka grana na više zasebnih tokova prepunih uzbudljivih brzaka i vodopada koji i najiskusnije veslače ostavljaju bez daha.Dužinu rute određuje i zaustavljanje po želji gostiju u cilju kraćeg predaha,plivanja ili nekih drugih aktivnosti po želji.Gosti su također u mogućnosti birati između više vrhunskih tradicionalnih jela koja pripremaju iskusni majstori kulinarstva.Pauze za ručak po želji gostiju prave se u prirodi tokom izleta,ili po samom završetku spusta.

Druga ruta sa startom na Božjaku nešto je zahtjevnija,ukupno je duga 12 kilometara i traje pet do šest sati.Na početnom dijelu rute rijeka još nije poprimila razgranati oblik i u nedostatku ljudskog faktora zadržala je sve karakteristike veličanstvene nataknute divljine,rijetko viđene u ostalom dijelu Evrope.

Zbog zahtjevnosti rute,pauza za ručak organizuje se na pola putovanja,gdje gosti uz ručak i relaksaciju prikupljaju snagu za nastavak spusta prema cilju u Strugama.

U proširenoj ponudi moguće je organizovati dnevne i višednevne izlete,jahanje,biciklizam,ribolov,kampiranje…

Izvor:Furaj.ba;br.12,juni 2018.

Odabrao:Kemal Mahić

 

2130 Posjeta 1 Posjeta danas