KUPINA

Zdrave crne bobice kupine,osim što osvježavaju,blagotvorno djeluju i na naše zdravlje.Pune su vitamina i minerala,vlakana te antioksidansa koji su vrlo učinkoviti u prevenciji brojnih bolesti. Najmanje je deset razloga zašto biste trebali što češće jesti kupine.

1.Čak deset puta su bogatije antioksidansima od paradajza i brokule,što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica.Specifičan je antioksidans koji sadrže-elagitanin vrlo je učinkovit u borbi protiv raka.

2.Bobice kupine pune su polifenola koji pomaže tijelu u borbi sa slobodnim radikalima te sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.

3.Boja kupina potječe od antocijana koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje,posebno kardiovaskularnog sistema.Veoma je važna njegova uloga u prevenciji malignih oboljenja.

4.Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana,kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa,bolesti probavnog sistema,a odličan su saveznik u smanjenju tjelesne težine.

5.Sjemenke kupina,osim vlakana,sadrže i visok nivo elegične kiseline.Taj snažni antioksidans na različite načine se bori protiv kroničnih bolesti.Ovu kiselinu ne uništava ni kuhanje.

6.Ovo voće siromašno sadrži malo kalorija,ali je veoma bogato vitaminima C,E,folnom kiselinom te kalijem,manganom i magnezijem.

7.Šaka kupina osigurava osam grama prehrambenih vlakana,a najviše pektina koji blagovremeno djeluje na sniženje nivoa holesterola.

8.Zahvaljujući nutritativnom sastavu,kupinama se pripisuje protuupalno,antibakterijsko djelovanje na funkcije krvnih sudova.

9.Kupina je na vodećem mjestu među bobičastim voćem po nivou fitoestrogena koji ima potencijalnu ulogu u prevenciji karcinoma dojki i cerviksa.

10.U kupinama se nalazi lutein,najvažnija prirodna tvar za zdravlje ljudskog oka.Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene.Djeluje kao filter sunčevog svjetla,apsorbijajući UV zrake.

Kupine sadrže i veliku količinu biljnih vlakana,zbog čega se posebno preporučuju onima koji muku muče sa zatvorom,jer imaju blago laksativno djelovanje.Sok od kupina djeluje podsticajno na rad ćelija jetre štiteći je od različitih tegoba.

Osim ploda kupine i lišće kupine može se iskoristiti za razne čajeve.

Izvor:Porodica i zdravlje(Avaz) 2019.

 

Pripremio: prof. Kemal Mahić

kupine divlje

1546 Posjeta 2 Posjeta danas