Rušenje Starog mosta je tragedija cijelog čovječanstva

Rušenje Starog mosta, svjetskog spomenika mira je mostarski urbicid i tragedija cijelog čovječanstva, kazao je povodom godišnjice rušenja Emir Ramic, direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade.
Podsjećanje na rušenje svjetskog mosta mira ima historijsku važnost za cijelo čovječanstvo.

“Sjećanje na lekcije mostarskog urbicida ne može biti prepušteno prošlosti i zaboravu. Šutnja i ravnodusnost su veoma opasne.

Ako žrtva zaboravi rušenje mosta mira osuđena je na to da joj se ponovi rat. Iz mostarskog urbicida čovječanstvo još uvijek ima mogućnost izvući historijsku pouku i poruku, te osigurati bolju budućnost za sve nas, mada je rušenje mosta mira, koga je generirao ekstremni hrvatski nacionalizam i na kostima ubijenih žrtava pokušao inaugurati paradržavu Herceg Bosnu, pokazao, nažalost, ogromno negativno iskustvo.

Baš zato, danas je više nego ikada, kada zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava postoje u svijetu, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o mostarskom urbicidu što zahtijeva da čuvamo sjećanje kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za strašno rušenje spomenika mira.

Sveti je zadatak intelektualaca i odgovornost istraživača da naučno istražuju mostarski urbicid na čemu se temelji istina i maksimalno sužava prostor za sve i bilo kakve aktuelne i potencijalne falsifikate, manipulacije i laži. Mi imamo svetu dužnost sprječavanja ponovnog buđenja zastrašujućih zločinačkih duhova.

Negiranje mostarskog urbicida je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept. Zato pozivamo sve prijatelje istine i pravde, sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda na akciju protiv negiranja mostarskog urbicida. Ne zbog mržnje, već zbog uspješnog suzbijanja svih vrsta diskriminacija i opresija kako bi se svijetu pokazalo da zločinac nema šanse.

Zauzmite se za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo borbom protiv negiranja mostarskog urbicida”, navodi se u reakciju Emira Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida Kanada.

(Vijesti.ba)

992 Posjeta 1 Posjeta danas