Od sutra u BiH stiže promjena u prometu, kazne su do 500 KM

Posjedovanje i korištenje zimske opreme obavezno je na teritoriji Bosne i Hercegovine od 15. studenog 2019. godine do 15. travnja naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete“, kazala je stručna suradnica za sigurnost prometa u BIHAMK-u Silma Muminović.

Istaknula je da se pod zimskom opremom podrazumijevaju se pneumatici sa zimskim profilom na svim kotačima, dubine gazećeg sloja minimalno 4 milimetra ili pneumatici s ljetnim profilom, dubine gazećeg sloja minimalno 4 milimetra, ali i odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogone kotače u slučaju zimskih uvjeta.

Dodatno za teretna vozila i autobuse, dodala je, u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska.

“Na vozilima se ne smiju postavljati gume s ekserima”, kazala je.

Muminović je pojasnila da u zimskom razdoblju, niske temperature i česte i obilne padaline izuzetno nepovoljno utječu na motorna vozila, posebno kad su intenzivnije u upotrebi.

Zbog snijega ili poledice sustav teže prenose snagu na podlogu, sol nakupljena na cestama šteti podvozju i karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora, a štete i svim ostalim komponentama vozila”, kazala je.

Stoga je, dodala je, neophodno adekvatno pripremiti i sebe i vozilo za nadolazeću zimu.

Kontakt između ceste i vozila ostvaruje se preko guma, odnosno na jednom relativno malom dijelu dodirne površine između gume i ceste. Upravo ta kontaktna površina od presudne je važnosti za sigurnost upravljanja vozilom”, kazala je te dodala da su odgovarajuće gume prva stavka kojoj treba posvetiti pažnju, prenosi Fokus.ba

Gume, naglasila je, trebaju imati najmanje 4 milimetra profila, a pritisak u gumama treba biti veći za 0,15 bara.

Također, promjena i kontrola rashladne tekućine jedna je od bitnijih stvari koje treba uraditi prije zime te je promjena rashladne tekućine najjeftiniji i najsigurniji način za očuvanje dugotrajnosti vozila.

Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja rezervoara ili električne pumpe”, upozorila je.

Govoreći o motornom ulju, Muminović je kazala da se treba mijenjati svakih 10.000 do 20.000 kilometara.

Zima je razdoblje kada je motorima potrebno manje viskozno ulje. Niske temperature dodatno će zgusnuti viskozno ulje, zbog čega ono neće jednako dobro kružiti kroz rashladni sustav te će motor, barem u početku, dok ne dosegne radnu temperaturu, dobiti znatno manje potrebnog podmazivanja”, kazala je.

Ističe da su ispravne kočnice jedan od osnovnih preduvjeta za sigurnu vožnju, posebno u zimskim uvjetima, kada i najmanja disproporcionalnost u kočenju po pojedinom kotaču može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom.

Zato provjerite i kočnice i po potrebi ih servisirajte”, poručila je Muminović.

Naglasila je da na ledu zaustavni put može biti i do deset puta duži nego na suhoj cesti.

Smanjite brzinu vožnje, odstojanje između vozila neka bude dovoljno dugo da vam ostavi prostora za usporavanje i zaustavljanje u nepredviđenim uvjetovanje vožnje”, kazala je Muminović te upozorila da policija može kazniti vozača sa 40 KM zbog neposjedovanje zimske opreme za privatna vozila, a za službena od 100 do 500 KM.

Pogled.ba

Radio Ljubuski

1021 Posjeta 2 Posjeta danas