DAN DRŽAVNOSTI

Kategorija: Kemal Mahić,  Objavljeno četvrtak, 25 Novembar 2010 07:33
Klikova: 601

Kemo naslovna

 

 

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH je krupan historijski događaj u historiji Bosne i Hercegovine. Poslije nepunih pet stoljeća (1463-1943) Bosni i Hercegovini je vraćen njen historijsko-politički individualitet. Izgubiti status države pa ga vratiti nakon 48o godina je svakako historijska godišnjica koju njeni narodi trebaju obilježavati.

U Mrkonjić gradu, 25.11.1943 godine uz učešće 247 delegata iz reda sva tri naroda donesene su
historijske odluke koje su sadržane u Rezoluciji ZAVNOBIH-a. Uz poznatu sintagmu da je Bosna i Hercegovina “i srpska,i hrvatska,i muslimanska”, što znači da ona ne može pripadati samo nekom od ovih naroda, govori se i o ravnopravnosti njenih naroda. Delegati nisu bili “marsovci” negó pripadnici sva tri BH naroda. Ovo pišemo zbog toga što se spočitava ovim delegatima”da nisu imali mandat”,da odluke u ratu nisu “legitimne i legalne” itd. Po toj logici “Atlanska povelja” nema legalitet, Jaltska konferencija nema legalitet, Nirberški procesi nemaju legalitet… Ovakve pokušaje znanstvenici zovu “revizijom prošlosti” i “naknadnom pameću.”
Zbog ovih i ovakvih razloga danas u Bosni i Hercegovini na čitavoj njenoj teritoriji  ne obilježava se ovaj praznik. Njihova logika je da Francuzi ne obilježavaju DAN “D”, da Englezi ne obilježavaju ubistvo Coventrya,da Rusi ne obilježavaju 9 maj-Dan pobjede. Jednostavno svjesni narodi obilježavaju svoje pobjede.
Svaki narod u Bosni i Hercegovini učestvovao je u NOB-i saglasno svom objektivnom položaju i mogućnostima. Svaki narod u BiH je svojim putem došao u NOB-u, u kojoj su djelovali zajedno, svaki svojom realnom mjerom. Svaki narod u BiH dao je prilog i doprinos državnosti Bosne i Hercegovine.
Svi moramo biti svjesni da međunarodno priznanje BiH ne bi se ostvarilo da nije bilo bosanskih vladara (banova i kraljeva) da nije bilo dinastije Kotromanića, da nije bilo bosanskog sabora i da nije bilo antifasisticke borbe BiH u II svjetskom ratu. Bez svega ovoga “veliki” bi nas prezreli i ne bi imali status “historijskih naroda.”
Svaki pokusaj restauracije prošlosti značilo bi vraćanje “točka historije” unatrag sa svim svojim posljedicama.
Svim državljanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti uz stihove:

H E R C E G  G R A D

Šuti starac
U vjekovna sjećanja udubljen
A pričo bi možda
Kad pito bi ga neko
Dok vode ispod njega šumeći
Teku
On iscrpljen i oronuo čuči
Prolaze ljudi i pitaju za ime
A on im davno zavještao
Šuti pogrbljen starac i stari
Brže
A mi ponosni na ime
Što nam ga je dao…

Autor:Menaf Duranovic

Kemal Mahic

1639 Posjeta 1 Posjeta danas