Djeca i omladina u glavnoj ulozi na proslavi Dana državnosti BiH u Norveškoj

Glavna svečanost, ove godine, priređena je u mjestu Kløfta, nedaleko od Osla.

I ove godine je, što je već svojevrsna tradicija, praznik naše domovine Bosne i Hercegovine Dan državnosti obilježen širom Norveške.
Nosioci obilježavanja su bili klubovi ili lokalna udruženja naših građana. Prigodne svečanosti su organizovane u mjestima od sjevera do juga, od Trondhajma, Dramena, Sarsborga i Fredrikstada, pa sve do mjesta Sijen. Čuli su se prigodni govori i recitacije koje su bile dio tih svečanosti.

Na svim ovim svečanim priredbama posebnu pažnju prisutnih uvijek privuku djeca, koja su glavni akteri ovih manifestacija. S obizirom da odrastaju u norveškim školama i vrtićima, njihova pjesma i recitacije na bosanskom jeziku oduševljavaju prisutne. Posljednjih godina, ta privržensot domovini se pokazuje i izvođenjem narodnih igara, što je posebno važan segment u upoznavanju naše tradicije.

Glavna svečanost, ove godine, priređena je u mjestu Kløfta, nedaleko od Osla. Uz Savez udruženja građana BiH Norveške, domaćini ove manifestacije su bili članovi KUD Dukat. Oni su u prepunoj dvorani izveli prigodan kulturno-zabavni program. Tokom manifestacije prisutne su pozdravili ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević i načelnik općine Ullensaker Eyvind Jørgensen Schumacher, specijalni gost ove svecanosti.

Drugi dio ove manifestacije su organizovali učenici Omladinske škole «Jabuka» u Oslu. Tom prilikom i oni su pokazali svoje umijeće u recitovanju i time oduševili prisutne. Poseban gost ovog okupljanja je bio veliki prijatelj BiH Ivar Amundsen, bivši počasni konzul u Norvešoj. On je pozdravio pristune, ističući važnost i značaj praznika Dana državnosti. Kratki pozdravni govor je održao i ambasador Nedim Makarević.

– U toj hiljadugodišnjoj historiji borbe za kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine njeni narodi i građani prošli su kroz razne historijske faze, velike izazove, ali uvijek ustrajali na izazovima koji su bili stavljeni pred njih – kazao je ovom prilikom ambasador Makarević.

Djeca Omladinske škole «Jabuka», njih pedestak, sastaju se često, gdje uče naš jezik, te druge bitne stvari koje im jačaju vezu sa domovinom. Da su nešto i naučili, pokazali su ovom prilikom. Belma Bišćević, Amina Krpo, Šejla i Emin Vesnić, Elma i Lamija Imamović, Emir Memija, Eldar Teskeredžić, Lamija Bašić i Nura Krpo mališani su koji su učestvovali na manifestaciji.

Na manifestacijama u Oslu su učestvovale i članice vokalne grupe «Iskre» koje djeluju u sklopu Instituta sevdaha u Norveškoj. Svoj muzički doprinos je dao i pjevač Anel Čorda uz pratnju Miralema Bećirovića i Sabahudina Bude Jašarevića.

Moja BiH, Oslobodjenje.ba, autor: Fahro Konjhodžić, ljubušak

 

 

1264 Posjeta 1 Posjeta danas