Mostar: Promovisana knjiga “Istina o Dretelju”

“Ova knjiga je rezultat višegodišnjeg rada o istraživanju logora nekadašnje Herceg Bosne. Knjiga “Istina o Dretelju” kroz čistu faktorgrafiju, dokumentaciju i svjedočenja logoraša govori o mučenjima u jednom od najozloglašenijih logora u BiH.
Prilikom pripremanja knjige mi smo pročitali oko 3000 različitih dokumenata, oko 200 izjava logoraša i čovjeku na trenutak mozak kad vidi šta je tim ljudima rađeno i kako su mučeni samo zato što su bili Muslimani, kako stoji i u presudi Haškog suda. Napravili smo sveobuhvatnu knjigu o tom logoru, uzeli smo i 1992. godinu, period kada je Dretelj i osnovan, kada ga je osnovao HOS i kada je služio kao logor za Srbe. I to smo potkrijepili dokumentacijom, izjavama svjedoka, spiskom svih logoraša koji su prema podacima koji su nama bili prošli kroz taj logor”, rekao je za Mostarski.ba profesor Edim Šator koji je radio na priređivanju ove knjige.

Predsjednik Udruženja logoraša Stolac Amer Đulić istakao je da je ovo nastavak aktivnosti ovog Udruženja, podsjetivši da je prošle godine objavljena knjiga “233 dana u logorima”. Dodao je kako će Udruženje nastaviti sa iznošenjem istine o mučenjima u svim logorima na području Hercegovine te 93. godine (Gabela, Heliodrom, Vojno, Silosi i brojni drugi).

“Naš cilj je istinu prenijeti na papir, kako bi naša djeca znala šta se ovdje dešavalo i kako ne bi podlegla nekim drugim pričama o tragediji koju smo proživjeli  na ovim prostorima”, rekao je Đulić.

Promotori knjige “Istina o Dretelju” su bili Alija Lizde, Amer Obradović i Edim Šator, a moderator Bešir Isaković.

1713 Posjeta 1 Posjeta danas