Zimska idila u Hercegovini: Snijeg zabijelio Rujište

Nakon što su proteklih dana meteorolozi najavljivali snijeg u Hercegovini, on je noćas i stigao na Rujište, sjeverno od Mostara.

Snijeg koji je padao tokom noći prekrio je tankim slojem ove idilično izletište, koje je posljednjih godina postalo obavezno zimsko odredište kako Mostaraca, tako i gostiju iz susjednih zemalja.

Bogati su sadržaji koje Rujište nudi posjetiocima: Jedni ovdje dođu na skijanje, drugi na sankanje, a neki samo kako bi uživali u čistom i svježem zraku.

Skijaše i snowboardere posebno raduje zima kada je Rujište u svom najvećem sjaju. Posjeduje stazu za skijanje i sankanje, ski-lift, biciklističku stazu, a tokom cijele godine zanimljivo je turistima jer služi kao zračna banja.

Rujište kao planinski prostor na 1.050 metara nadmorske visine područje je najbogatije kisikom u ovom dijelu Evrope. Iznimno je bogato munikom, endemskim crnogoričnim drvetom. Ono što je posebna atrakcija jeste noćno skijanje gdje su se prošle sezone pripremali svaku noć partyji na snijegu.

Za nadolazeći vikend, tačnije u nedjelju, planirana je šesta po redu Grahijadu na platou ispred planinarskog doma na Rujištu.

Grah i čaj za posjetitelje su besplatni.

Faktor.ba, autor: A.B.Š.

995 Posjeta 3 Posjeta danas