Na hiljade mostarskih postača čeka zvuk topa s Fortice

Kažu da je iftar na mjestu s kojeg puca top poseban užitak ramazana. Mostarski postači su tu draž počeli osjećati tek prije dvije godine kada je ramazanski top, poklon Grada Sarajeva, postavljen na brdo Fortica, s kojeg se pruža najljepši pogled na grad i kada su stidljivo počeli dolaziti na to mjesto.

Jer, u odnosu na Sarajevo, u Mostaru se nije njegovao taj običaj, a sve do prije dvije godine ramazanski top se nalazio na kuli na Konaku u naselju Brankovac na lokaciji koja se ne može porediti s Forticom.

Da nije situacije s koronavirusom, ove godine bi, kako nam priča Kasim Prguda, mostarski tobdžija, koji skoro dvije decenije obavlja ovaj posao, na Fortici zasigurno bilo mnoštvo onih koji bi dolazili iftariti uz famozan pogled na grad i uz lagani povjetarac koji stalno struji s planine Velež.

– Lani su ljudi počeli dolaziti, a evo i ove godine naiđe poneko. Uvijek bude znatiželjnika koji hoće sve vidjeti. Dolazili su i na Konak, gdje je top bio stomilimetarski, a ovaj je 120 milimetara i atraktivniji je – govori nam Prguda.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Prguda na Forticu dolazi dvadesetak minuta ranije kako bi pripremio sve neophodno za pucanj. Prisjeća se kako je nekada bilo puno opasnije i teže rukovati topom, jer se sve, kaže nam, radilo ručno i, praktično, šibicom potpaljivalo, ali sada je sistem rada, ističe, savremeniji.

Prgudi je 66 godina i kada se lani penzionisao, kako nam kaže, htio je ovaj posao prepustiti nekom mlađem.

– Hvala Bogu pa nisam, jer ovo je neprocjenjiv osjećaj. Evo, otišao sam u penziju, promijenio i lokaciju i top, sada sam tu s maskom i do neki dan s potvrdom o kretanju, ali ovo je nešto što se radi svim srcem i što je za mene velika odgovornost.

Znam da na hiljade postača čeka na mene – kazuje nam Prguda.

Avaz.ba

 

Pogled na grad Mostar i okolno područje sa brda Žovnice. Planina Velež je pod snijegom. Između nje i grada je Fortica.

Pogled sa Fortice na Mostar

1796 Posjeta 1 Posjeta danas