Vitamini i minerali u biljkama

Uloga vitamina i minerala veoma je važna za naše zdravlje,i zbog toga ih u našoj ishrani ne smije nedostajati.Sada je doba kada svježeg voća i povrća ima napretek – vrijeme je da ih što bolje iskoristimo.

ANANAS:

Ananas napinje kožu,učvršćuje vezivno tkivo,potiče probavu,posebno bjelančevina,te omogućuje brže zarastanje rana.Štiti od prijevremenog boranja kože i celulita.Sadrži mnogo enzima bromelaina,betakarotena,vitamina C,pantotenske kiseline,kalija,kalcija,cinka i joda.

VLASAC:

Poboljšava disanje,potiče probavu,jača imunološki sistem,potiče metabolizam i štiti od infekcije.Sadrži mnogo vitamina B1 i B2,betakarotena,kalija,magnezija i željeza.

ŠPAROGE:

Korisne su za rad bubrega i jetre,te vrlo efikasne pri skidanju suvišne težine.Osvježavaju ten.Štite od smetnji kod izmjene tvari – poremećaja metabolizma.Sadrže mnogo betakarotena,vitamina B1 i B2,fosfora,kalija,kalcija,željeza,tvari za gradnju bjelančevina.

ŠPINAT:

Čuva imunološki sistem,pomaže kod razgradnje holesterola,opskrbljuje sluznicu odbrambenima tvarima,održava stalnu temperaturu tijela.Štiti od ateroskleroze i malaksalosti.Sadrži mnogo betakarotena,vitamina E,vitamina B1 i B2,niacina,folne kiseline,vitamina C,kalija,kalcija,magnezija i željeza.

ARTIČOKA:

Osvježuje ten,uravnotežuje organizam,bistri glavu,korisna je za jetru i žučni mjehur,omogućuje bolju probavu,naročito masnoće,snižava holesterol.Štiti kod ateroskleroze,gihta i probavnih smetnji.Sadrži betakaroten,vitamin B1,niacin,folnu kiselinu,kalcij,kalij,magnezij,fosfor,željezo,cink i jod.

CVEKLA:

Potiče gradnju krvi,sprečava taloženje holesterola na arterijama,onemogućuju slobodne radikale(uništavatelje stanica),tegobe prehlade brže prestaju.Štiti od slabokrvnosti,oštećenja stanica i infekcija.Sadrži betakaroten,vitamine B1 i B2,folnu kiselinu,kalij,kalcij,natrij,mangan,magnezij,tvar za izgradnju bjelančevina-asparagin-i sekundarne biljne tvari:rutin,antocijanidin i betanin.

BROKULA:

Pospješuje rast stanica(u zadnje vrijeme je biljka broj jedan u prevenciji sprečavanja pojava raka),potiče imunološki sistem,čini krv rijetkom i protočnom,omogućuje bolji vid,potiče probavu i oslobađa crijeva od otpadnih tvari.Štiti stanice od oštećenja,organizam od upala,prehlada i osteoporoze.

Sadrži betakarotena,vitamin C,E,B2 i B6,pantotensku kiselinu,kalij,kalcij,selen,jod,glukosinolat,fenolnu kiselinu,flavonoid,sulfid i klorofil.

CELER:          

Jača živce,potiče probavu i odvajanje neprobavljivih tvari,jača potenciju i srce.Štiti od nervoze,crijevnih tegoba,slabosti srca i krvožilnog sistema.Sadrži betakaroten,niacin,vitamine B1 i B2,B6,E,natrij,kalcij,kalij,enzime i eterična ulja.

BANANA:

Stvara dobro raspoloženje,jača pamćenje,omogoćuje brzu obnovu snage,pogotovo kod teškog fizičkog rada,ublažuje bol u mišićima.Štiti od visokog tlaka,želučanih tegoba,grčenja mišića,ateroskleroze i depresije.Sadrži betakaroten,vitamin B6,niacin,folnu kiselinu,kalij,magnezij,triptofan,fenilalanin i tirozin-tvari koje služe za izgradnju bjelančevina.

BIJELI LUK:

Pomaže protiv uzročnika bolesti,normalizira crijevnu floru,čini krvne žile elastičnima,potpomaže prokrvavljenost,snizuje holesterol.Štiti od smetnji u prokrvavljenosti zbog loše prohodnosti arterija te prehlada.Sadrži betakaroten,vitamine B1,B2,C,kalcij,fosfor,magnezij,željezo,jod,enzime i eterično ulje alicin.

CRNO GROŽĐE:

Daje energiju pri naporima mozga i živaca,stabilizira stanične stjenke.Štiti od gihta,te ateroskleroze.Sadrži mnogo grožđanog šećera,kalija,željeza,selena,rutina i antocijanidina.

GRAŠAK:

Jača mišiće,srce i koristi pri stvaranju krvi.Intenzivira boju kose,pomaže učinkovitosti mozga i rada živaca.Štiti od kožnih bolesti,infekcija,sijede kose,gubitka mišićnog tkiva,oštećenja živaca,srčanih i tegoba krvotoka.Sadrži betakaroten,vitamine E,B1,B2,B6,C,pantotensku kiselinu,balastne tvari,željezo,kalij,magnezij,kalcij,molibden,niacin,lecitin,asparagin,serin i lizin.

KELJ:

Koristi za obnovu kosti i zubi,potiče djelovanje odbrambenog sistema,oslobađa crijeva otrovnih i otpadnih tvari.Štiti od osteoporoze.Sadrži mnogo betakarotena,vitamine B6,E,folnu kiselinu,niacin,kalcij,željezo,cink,magnezij,klorofil i indol.

KROMPIR:

Potiče zarastanje rana,pomaćže pri uklaanjanju neprobavljivih tvari iz crijeva.Štiti od upala,edema-nagomilavanja vode u tkivu ili organima,te od visokog krvnog pritiska,Sadrži mnogo vitamina B1,B“ i B6,c,kalij,magnezij,željezo i balastne tvari.

LIMUN:

Stvara vazivno tkivo,razbuđuje i potiče kreativnost,bogat je tvarima za suzbijanje hunjavice.Sadrži mnogo vitamina C,betakarotena,vitamina E,kalija i magnezija.

ORASI:

Potiču ponovni rast kose,regulišu lučenje zaštitne masnoće kože,daju dodatnu snagu živčanom sistemu.Štite od prhuti i umora.Sadrže betakaroten,vitamin E,B6,folnu kiselinu i biotin.

PARADAJZ:

Učvršćuje vezivno tkivo,regeneriše prenapregnute živce i krvne žile,poboljšava probavu,potiče dobro raspoloženje,omogućuje okrepljujući san.Štiti od smetnji u rastu,slabokrvnosti,oštećenja stanica i slabljenje vida.Sadrži betkaroten,vitamine B1,B2;C,E,folnu kiselinu,kalij,natrij,željezo,cink,bakar,te sekundarne biljne tvari-likopin.

MRKVA:

Jača imunitet,pomaže boljem vidu,snizuje holesterol,čini kosu bujnijom i sjajnom,osvježava ten,bistri glavu.Štiti od „kokošijeg slijepila“,prijevremenog sijedenja kose i proljetnog umora.Sadrži betakaroten,niacin,vitamine B6,C,balastne tvari,kalij,kalcij,željezo i eterična ulja,

 

Izvor:Zdravlje iz prirode;br.8.Godina 2007.

 

1384 Posjeta 1 Posjeta danas