CELER- Apium graveolens

OPIS BILJKE: celer je dvogodišnja zeljasta biljka s mesnatim i široko vretenastim korijenom koji ponekad može biti i gomoljast.Stabljika mu je razgranjena,a doseže visinu od 40 do 80 cm.Tamno zeleni i sjajni listovi su veliki i persto razdijeljeni,dok su listići klinastog oblika,gore urezani i nazubljeni.Kuglasti plod je rebrast.Prema starim zapisima,koristili su ga još stari Grci i Rimljani,a opisuje ga i preporučuje kao ljekovitu biljku i sv.Hildegarda od Bingena.

Celer je od davnina poznat i u našem narodu,naročito kao afrodizijak,pa postoje i uzrečice:“Kad bi žena znala šta celer čini muškarcu,išla bi ga tražiti po cijelom svijetu.Ili:Kad bi muškarac znao celerovo djelovanje,zasadio bi njime cijeli vrt“.Značajno je naglasiti da celer obiluje vitaminima A,B,C, i E i izvrstan je za izmjenu tvari u organizmu.Otud u narodu još jedna uzrečica:Tko ima neki feler – mora jesti celer!“

Slatkasti odebljali korijen celera najčešće se koristi za spravljanje salata,variva i juha ili kao začin.Peteljke i listovi koji imaju jak aromatični miris,također služe kao začin.Biljka zadržava specifičan miris i nakon sušenja.Divlji celer zbog jakog i neugodnog mirisa,malo se koristi.

STANIŠTE:celer raste kao divlja i kulturna biljka koja se uzgaja u povrtnjacima.Kao divlja raste na obalnom području i na vlažnim područjima gotovo cijele Evrope,a nalazi se i na drugim kontinentima.Drži se da je divlji celer otrovan te ga zato ne upotrebljavamo u liječenju ljekovitim biljem.Naprotiv,za vrtni i pitomi celer drži se da je vrlo značajna ljekovita biljka.

LJEKOVITI DIO BILJKE: za lijek se koristi korijen vrtnog celera.

OPREZ: bolesnici oboljeli od upale bubrega ne smiju uzimati celer,a ne preporučuje ga se ni trudnicama.Srčani bolesnici smiju uzimati celer u manjim količinama,samo kao začin.

LJEKOVITO DJELOVANJE: celer liječi kod niza bolesti –bolesti nastalih pomanjkanjem vitamina A,B,C, i E,gihta,reume,potiče izlučivanje mokraće,izbacuje pijesak i kamence iz bubrega i mjehura,liječi plićni katar s napadima straha i grčeva u prsima,razne kožne bolesti,djeluje protiv temperature,pospješuje cirkulaciju,liječi pretjeranu gojaznost,nadutost,slabosti želuca i pomanjkanja apetita,te utječe na rast i njegu kose.

1.Čaj protiv navedenih bolesti

Dvije čajne kašike isjeckanog celerova korijena preliju se s ¼ hladne vode i polagano se grije dok ne zakipi;nakon 5 minuta se procijedi.

Pije se po dvije šoljice dnevno.Na isti se način priređuje i čaj od celerovog lišća.ali se on brzo grije do vrenja i odmah se procjeđuje.

2.Sok protiv navedenih bolesti

Najljekovitiji je svježe iscijeđeni sok korijena,lista i stabljike;u odnosu na korijen uzme se manje listova,jer oni daju gorak ukus.

Čisti celerov sok pije se tri puta na dan po pola šoljice,15 minuta prije jela,a može se pomiješati i s nekim drugim sokom.

Izvor: Zdravlje iz prirode br.46.2020.

Pripremio: prof. Kemal Mahić

 

 

1213 Posjeta 1 Posjeta danas