Bajramska čestitka reisa Kavazovića i glavnog ljubuškog imama ef. Šemse Germića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas vjernicima bajramsku čestitku-poruku povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama 1441. hidžretske godine.

Čestitku reisu-l-uleme Kavazovića prenosimo u cijelosti:

– Draga braćo i poštovane sestre, danas sa akšam-namazom, voljom Milostivog, svjedočit ćemo pojavi mlađaka. Bit će to znak kraja mjesaca ramazana i nastupanja prvog dana Bajrama.

Po mnogo čemu ovo je bio poseban mjesec posta. To što smo bili uskraćeni nekih naših zajedničkih obreda i običaja ne znači da je on bio manje vrijedan. Vrata oprosta i dobrih djela su i dalje bila širom otvorena. Sretni su oni koji su u njemu zaslužili Božiji oprost i Njegovu milost. 

Sutra ćemo, ako Bog da, klanjati bajram-namaz u našim džamijama i musalama. Molim vas da se pridržavate posebnih mjera samozaštite i instrukcija nadležnih.

Drugog dana Bajrama je Dan šehida. Posjetimo naše šehitluke. Neka nam ta mjesta budu podsjetnik na žrtvu naših najboljih sinova i kćeri i primjer kako se odnosi prema svojim vrijednostima, kako se za njih bori i kako se ta borba ne prepušta drugome. Niko neće našu borbu voditi za nas i niko nam neće naše probleme rješavati. Valja nam biti ustrajnim u danima koji su pred nama kao što smo bili ustrajni u obavljanju ramazanskih obreda.

Danas su naše dove i molitve sa onima koji su bolesni, koji su izgubili svoje voljene ili su na bilo koji drugi način pogođeni zbog pandemije koja je zadesila svijet.

Ipak, nadamo se da će bajramski dani unijeti radost u našu svakodnevnicu i da će biti početak oporavka naše zemlje i svijeta. Nadamo se da će nada i ljubav nadvladati strah i mržnju koja je pokušala naći put do nas i u ovim blagoslovljenjim danima.

Zato vas pozivam da radost Bajrama podijelite sa svojim bližnjim, porodicom, prijeteljima i komšijama.

Bajram čestitam našoj braći u Sandžaku i Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu – rekao je reis Kavazović te vjernicima čestitao blagdan riječima: Bajram šerif mubarek olsun!

Avaz.ba

 

Bajramska čestitka glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški ef. hadži Šemse Germića:

 

Povodom nastupajućih bajramskih blagdana efendija Šemsudin Germić  glavni  imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški uputio je prigodnu bajramsku čestitku.

U čestitki efendija Germić je, među ostalim, poručio:

„Želim i starima i mladima i bogatima i siromašnima RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN, da ga u zdravlju, sreći , zadovoljstvu i rahatluku provode sa svojom porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama.

Da tu svoju radost podijele i da optimistično idu dalje kroz život moleći Boga da olakšava nam život na ovom svijetu i da sva iskušenja na koja budemo nailazili sa saburom i strpljivošću podnosimo želeći prije svega dobro sebi, a isto tako i dobro svakom čovjeku“, poručio je efendija Germić

Poslušajte cjelovitu bajramsku poruku:

 

Radio Ljubuški

 

1489 Posjeta 2 Posjeta danas