Stotine Mostaraca Ramazanski bajram dočekalo pod otvorenim nebom

Centralna bajramska svečanost održana je na nogometnom igralištu pored džamije “Bosanski mudžahidi” u U.S.R.C. “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru u Mostaru, gdje je pred stotinama vjernika Bajram-namaz predvodio muftija mostarski Salem-ef. Dedović.

“Ramazan je iza nas i lijepih 30 dana i noći koji su našu dušu i tijelo odmarali ostaju kao posebno drago sjećanje i nada da smo svojim ibadetima i pregnućima zaslužili Božju milost”, kazao je na bajramskoj hutbi mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Podsjetivši vjernike da je ramazan mjesec Božije milosti je naglasio kako je i pandemija koronavirusa bila svojevrsno svjedočanstvo milosti Božije, jer je s ramazanom došla razgala i olakšanje.

“Oslobodila nas je straha i neizvjesnosti. U ovoj kušnji spoznali smo šta znači oslonac i pouzdanje u Boga dragog. Zato se trebamo čvrsto Boga držite jer je on vaš Gospodar i pomagač. Moramo činiti dobročinstva jer nas ona približavaju Bogu”, kazao je.

Božija milost je kako ističe blizu onih koji dobra djela čine.

“Kušnja kroz koju smo prolazili i još prolazimo, morala nas je podstaći da cijenimo blagodati koje su nam od Boga dane”, kazao je muftija Dedović navodeći kako je to zemlja i domovina.

“Mora nas to osvijestiti da mislimo na domovinu i da mislimo na domaću proizvodnju”, poručio je.

Ova regija kako je naglasio ima sve pretpostavke da se privreda digne na veći nivo.

“Kriza koronavirusa nas treba probuditi da provjerimo odnos prema vrijednostima”, poručio je muftija Dedović te se osvrnuo na uzaludno bačen javni novac, ali i dolazak u prvi plan humanih lica.

Na kraju je poručio da bi vjernici morali ostati jedinstveni u slozi i ljubavi, u posvećenosti miru i razumijevanju među ljudima i zajednicama. Pozvao ih je da radost Bajrama podijele sa svojim najmilijima, komšijama i prijateljima, da zatraže halala za ružne postupke i oproste jedni drugima.

Klix.ba
Bošnjaci Hercegovine
.
.

1203 Posjeta 3 Posjeta danas