Košenje Zorbinovca

Ovih dana u Ljubuškom se privodi kraju zahtjevan projekt košenja nasih harema.
Svjedoci smo da i dosta jači Medžlisi svake godine kubure kada je u pitanju koševina harema. Posebni problemi nastaju kada nastupi proljeće i naizmjenicno bude i kiše i sunca. Tada trava jednostavno raste “preko noći”.
Neophodno je nekoliko puta uzastopno kositi da se kvalitetno riješi problem trave.
Allahu dž.s. hvala, Medžlis Ljubuški, nema nekih velikih problema što se tiče ove problematike. Košenje se plaća iz blagajne IZ i prilozima ljubušaka u Ljubuškom i  iz dijaspore.
Jedna velika oblakšica za održavanje ljubuških harema je i  stalna pomoć ljubuške dijaspore i njihove akcije “50 kruna za Ljubuški” preko ljubusaci.com.
Ljubušaci koji nisu zaboravili svoj grad i mezarja svojih očeva, majki, deda, nena i ostalih predaka izdvajaju na godišnjem nivou simbolična sredstva koja se između ostalog koriste i za plaćanje košenja harema. A evo već drugu godinu Udruženje ljubušaka u Norveškoj organizuje “Akciju za košenje harema” gdje ljubušaci doniraju značajna sredstva u tu svrhu.
Brigu o vremenu kada je potrebno da se kosi, vodi efendija Šemso Germić koji u saradnji sa Omerom Korjenićem oformljaorganizuje ekipu koja taj posao najbolje odradi.
Grupa se sastoji od 7-8 kosača i većinom su to naše komšije koje posjeduju trimere za kosidbu.
U ponedjeljak je košenje počelo prvo u haremu “Vrbica” a danas se završilo u haremu “Zorbinovac”.
Donosimo nekoliko fotografija da prenesemo atmosferu današnjeg posla.

Autor teksta: Faruk Jakić, prepravka, Mito

.

2036 Posjeta 2 Posjeta danas