28. godišnjica pogibije Blaža Kraljevića i osam njegovih suboraca

Danas, 9.augusta se obilježava 28. godišnjica pogibije zapovjednika HOS-a u BiH, Blaža Kraljevića i osam njegovih suboraca. Kraljević i pratnja ubijeni su u Kruševu kod Mostara, a za taj zločin ni dan danas nije nitko odgovarao.
06. augusta 1992. godine, Blaž Kraljević je izdao javni proglas u kojem poziva Hrvate i Bošnjake, tada Muslimane, da ne prihvate izdaju Bosne i Hercegovine.

09. augusta 1992. godine, poslije briljantnih uspjeha jedinica HOS-a pod komandom general – bojnika Blaža Kraljevića na Trebinjskom ratištu i oslobađanja uže gradske jezgre i iskrene želje za oslobađanjem cjelokupne teritorije Republike Bosne i Hercegovine, sa ostalim patriotskim snagama stali su na put nacionalistima i fašistima iz samozvane hrvatske zajednice “Herceg-Bosna”, koji su po svaku cijenu željeli podijeljenu Bosnu i Hercegovinu.

Pripadnici vojne policije HVO-a, prema naredbi vrha hrvatske zajednice “Herceg-Bosna” u zasjedi su, u mjestu Kruševo na magistralnom putu od Mostara prema Čitluku, ubili  Blaža Kraljevića i 8 pripadnika HOS-a.
Blaž Kraljević rođen je 17. septembra 1947. godine, u mjestu Lisice, blizu Ljubuškog. Po dolasku u Hercegovinu krajem 1991., postao je šef promidžbe Hrvatske stranke prava, odnosno ogranka HSP-a za BiH, a 15. januara 1991. godine, imenovan je zapovjednikom ratnog stožera HOS-a za Hercegovinu, sa činom pukovnika HOS-a.

Politika Hrvatskih odbrambenih snaga, na čelu sa Kraljevićem, bila je usmjerena na političko i vojno savezništvo Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini protiv velikosrpske politike osvajanja Bosne i Hercegovine. Hrvatske odbrambene snage dostigle su u ljeto 1992. godine zavidnu jačinu. Nakon oslobađanja Mostara, Hrvatske odbrambene snage, u kojima se pored Hrvata borio i dobar dio Muslimana/Bošnjaka, izvršile su prodor do grada Stoca, a 6. augusta, zauzele su dijelove općine Trebinje. Blaž Kraljević je tom prilikom izdao javni proglas u kojem poziva Hrvate i Bošnjake, tada Muslimane, da ne prihvate izdaju Bosne i Hercegovine.
Nažalost, Kraljević je ubijen iz zasjede 09. augusta 1992. godine.

 

Historija.ba

 

1276 Posjeta 1 Posjeta danas