OBILJEŽAVANJE 79. GODIŠNJICE ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA ISTOČNE HERCEGOVINE

Koordinacija bošnjačkih udruženja Mostara obilježit će u subotu, 29. augusta, 79. godišnjicu od zločina nad Bošnjacima istočne Hercegovine.

Kako su saopćili iz te koordinacije, nakon 79 godina prvi put će organizovano upriličiti pohod do jame Čavkarice gdje će se polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i prigodnim programom odati počast za oko 1600 žrtava sa šireg prostora bilećkih Rudina i Dabra, koji su ubijeni u periodu od 29. augusta do 3. septembra 1941. godine od strane crnogorskih četnika i njihovih domaćih saradnika.

Koordinacija bošnjačkih udruženja Mostara u proteklom periodu je izvršila mapiranje staze do lokaliteta jame Čavkarice i utvrdila tačne koordinate mjesta zločina.

Nakon mapiranja trase puta, Koordinacija je zatražila odobrenje za obilježavanje godišnjice od MUP-a RS-a , PS Bileća, te nakon dobivenog odobrenja izvršila neophodne pripreme s ciljem što kvalitetnije organizacije obilježavanja godišnjice, stoji u saopćenju.

Pohod do Čavkarice kreće u subotu u 9 sati iz Stoca, ispred Careve džamije, prema Berkovićima i nastavlja starim putem za Nevesinje prema Čavkarici.

Svi učesnici pohoda trebaju da pripreme adekvatnu odjeću i obuću jer će se kretati planinskom stazom dugom oko 1.5 km te da se pridržavaju epidemioloških mjera propisanih od nadležnih organa u vezi s virusom Covid- 19.

Korodinacija bošnjačkih udruženja Mostara pozvala je porodice žrtava i sve ostale institucije, udruženja i organizacije da im se pridruže u zajedničkom obilježavanju godišnjice od zločina nad oko 1600 Bošnjaka istočne Hercegovine.

Hayat.ba

Jama Čavkarica

Oštećena spomen ploča

R. Hadžera  Ćatović-Bijedić, prževjela jamu, preminula 2014 g.

1124 Posjeta 1 Posjeta danas