Sašenko Sadiković nagrađen za najbolji strani izum u Turskoj

Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, autor je najboljeg izuma – nagrada “Türkpatent Best International” – u konkurenciji 111 izuma stranih izlagača iz 15 zemalja, na upravo završenom, “5. Istanbulskom međunarodnom salonu izuma!

I još jedna potvrda vrijednosti Sadikovićeve inovacije: njegova “Sigurnosna protuvirusna maska” je treća po kvalitetu nagrada, na popisu od 449 izuma, uključujući i autore iz Turske. Namijenjena je za široku upotrebu, najprije medicinskom osoblju.

Sadikovićeva ideja vodilja odnosi se na zračno propusne materijale, na/u kojima se virusi zadržavaju što kraće, a korisniku ne ometaju disanje. Takvih materijala su svjetski istraživački laboratoriji ponudili tržištu više tijekom devet mjeseci ove godine nego za nekoliko proteklih desetljeća.

Dvojac elektroinženjera iz Trebinja, djed Svetozara i unuka Dalibora Basora, dobio je srebrnu medalju za “Mehanički pretvarač AC-DC i generator različitih frekvencija”. Radi se o višefunkcionalnom pretvaraču koji pojačava djelovanje električnih polova, frekvencije i racionalne prirode točka – sve to bez dodatnih, skupih elektroničkih komponenti.

Brončane medalje pripale su Vukašinu Daljeviću, iz Prijedora (“Crpka za pitku vodu”), Dragani Vasić, iz Banjaluke (“Lijevak za ulijevanje vode u glačalo”) i Nađi Zubčević, iz Sarajeva (“Antibakterijska toaletna školjka”).

Ljubuski.net

1920 Posjeta 1 Posjeta danas