Munib ef. Ćerić (1885-1970)

U okviru Dana islamske tradicije Bošnjaka-(Sarajevo-Ljubuški),20.11.2020.godine održana je promocija knjige Munib ef.Ćerić-život i djelo,u Kiraethani (Fejzina kahva) u 18 sati.

Ova manifestacija je održana u cilju „širenja saznanja o islamskoj tradiciji Bošnjaka“.

Zadovoljstvo je bilo govoriti o knjizi Ferida Dautovića:“Munib ef.Ćerić-život i djelo“ u okviru serijala „Alimi bosanski 6“.

Riječ je o Munibu ef.Ćeriću(1885-1970),koji je rođen u Ljubuškom a preselio u Sarajevu gdje je i pokopan.

Pripremili: prof. Kemal Mahić i Tarik Mujanović

Iz biografije:

Munib ef. Ćerić rođen je 1885. godine u Ljubuškom od oca Abdulaha i majke Kade . U školskim godinama 1895/6 i 1898/9 pohađao je mekteb i osnovnu školu u Ljubuškom . U jesen 1899. godine upućen je u Sarajevo u Kuršumlija medresu na školovanje kod muderisa Mehmed ef. Muftića do 1905. godine. Kao bistar i marljiv učenik ostao je još jednu godinu u medresi da sluša predavanja tadašnjeg reis-ul-uleme hadži Mehmed Tevfik ef Azapagića . Po završetku medrese 1905. godine postavljen je za mualima-upravitelja Gazanferija mekteba u Banja Luci , što je za mladog Ćerića bilo posebno priznanje . Još uvijek žedan znanja u Banja Luci je produžio naukovanje pred uglednim Muhamed Ševket ef. Kurtom . U toku 1916. godine Ulema medžlis ga je postavio za profesora muderisa novoosnovane reformirane osmogodišnje Okružne medrese u Sarajevu . Tri godine kasnije , polagao je ispite iz vjeronauke i arapskog jezika u Ulema medžlisu i stekao pravo profesora tih predmeta . Od 1920. do 1924. godine bio je direktor Okružne medrese .

Kada je u jesen 1932. godine otvorena ženska medresa u zgradi mekteba < Hadži Osmanbega Dženetića > na Bistriku , postavljen je za njenog upravitelja i muderisa-profesora . Nastava u ženskoj medresi trajala je pet godina . Cilj školovanja je bio sticanje višeg vjerskog obrazovanja djevojaka . U prvim godinama medresu je pohađalo oko 60 pitomica , najviše iz Sarajeva , ali i iz Tešnja, Ljubuškog , Konjica , Sanskog Mosta i Glamoča . Uvjet za upis je bio završena osnovna škola . Munib ef. je predavao vjerske i orijentalne predmete u cjelosti , Hamdija Kreševljaković zemljopis , a među nastavnicama je radila i Fatima Košarić, vjerovatno Ljubušanka .

Medresa je imala i internat za siromašne učenice iz provincije .

Godine 1940. školovanje u ženskoj medresi je produženo na 8 razreda pod nazivom Gazi Husrevbegova ženska medresa u kojoj je Munib ef. bio direktor i predavač . Kad je 1949.godine ženska medresa zatvorena Munib ef. je postavljen za profesora Gazi Husrevbegove muške medrese gdje je radio do penzionisanja 1950. godine . Još dvije tri godine predavao je na medresi kao honorarni nastavnik nekoliko predmeta .

Munib ef. Ćerić je bio prvi član Inicijativnog odbora za osnivanje Udruženja vjerskih službenika Islamske Vjerske zajednice Bosne i Hercegovine 1950. godine . To ukazuje na njegov veliki ugled među ilmijom .

Autor: Halid Sadiković

https://94.130.237.80/plesk-site-preview/ljubusaci.com/https/94.130.237.80/2013/09/12/munib-ef-ceric/

1263 Posjeta 1 Posjeta danas