Sokak sreće, aktuelna razmišljanja

Dragi ljudi, širom svijeta, želim se pridružiti svim onim koji traže najbolje rješenje za ovu situaciju u kojoj se našao čitavi svijet. U kriznim situacijama strah je normalan, ali nije panika. Ako hodaš po ivici provalije, teško da možeš očekivati da noga neće pogriješiti, da nećeš izgubiti ravnotežu, zato strah i razum, kažu – ne hodaj na ivici provalije, izgubit ćeš život.
Treba nam dovoljno razuma, strpljenja i međusobnog razumijevanja.
Molim vas, ne izlazite iz svojih kuća, osim iz prijeke potrebe.
Ako vam je propisana samoizolacija, ostanite u svojim kućama. Sigurno ne biste voljeli da zarazite na desetine ljudi, što je potencionalno ubistvo. Corona virus pogađa one slabijeg zdravlja, a ne štedi bilo koji dio populacije. Niko od nas ne želi italijanski scenario; oni su bili opušteni u vremenu kada su morali odgovoriti smanjenjem kretanja, karantinom, mjerama prevencija. Kod njih se dogodio ‘bum’ Coronevirusa, tako da se zdravstveni sistem ne može nositi sa prilivom zaraženih, oboljelih i posebno onih u kritičnom stanju.
U hodu moramo naučiti kako da se nosimo sa nastalom situacijom. Budimo disciplinovani, jer samo na takav način ćemo se što prije vratiti normalnom životu.
Hvala Bogu, pa za sada u Bosni i Hercegovini nemamo ogroman broj oboljelih, i onih koji se javljaju sa teškim simptomima ove podmukle bolesti.
Oni koji osjećaju bilo kakve tegobe, a koje već svi znamo; povišena temperatura, suh kašalj, itd. neka pozovu nadležne službe, svog ljekara, policiju, i ne izlazite iz kuće.
Udaljite se od ostalih, i odmah preduzmite mjere, napravite spisak svih onih sa kojima ste u posljednih dvadeset dana bili u kontaktu.
Znam da mnogi žele da se vrate u domovinu, ali to nije pametno. Ne samo zbog mogućeg prenosa zaraze, nego i radi toga što se mogu zaraziti negdje u putu, a posebno što su mjere izolacije na granicama BiH, vrlo nezgodne, ali potrebne i preventivne. Slobodno prijavite one za koje znate da bi trebali biti u izolaciji, a to ipak nisu – na taj način ste spasili živote, spriječili prenošenje zaraze.
Moramo se ponašati odgovorno, to je zakonska, a sigurno i vjerska obaveza.
Svojoj djeci posvetite pažnju, a vremena već imamo, jer ga moramo imati. Vraćeni smo u neke druge životne tokove, u ratu protiv nevidijvog a opasnog neprijatelja. Molim vas, mi smo najjači uvijek bili kada je najteže. Budmo strpljivi, jaki i razumni. Nađimo snagu, a Bog nas ne opterećuje sa onim što ne možemo podnijeti.
Neka nas sve Bog dragi čuva!
Mir neka je na vas!

Admir Delalić, 22.marta 2020

Sokak srece

2472 Posjeta 1 Posjeta danas