Tvrtka iz Ljubuškog vrši ugradnju solarnih klupa u Zenici

Grad Zenica uskoro će dobiti solarne klupe. Riječ je o deset solarnih klupa koje omogućavaju napajanje mobitela ili tableta te pružanje usluga interneta.
 
“Klupe će biti postavljene narednog mjeseca, a planirane lokacije su kod autobuskog stajališta, prekoputa stare zgrade Gradske uprave, kod Uglovnice, na Trgu BiH, na Trgu žrtava fažizma, zatim u ulicama Ćire Truhelke i Aleja šehida (kod sportskih terena kompleksa Kamberovića polje)“, priopćeno je na web stranici grada.
Ugovor o nabavci i ugradnji solarnih klupa Grad Zenica zaključio je sa firmom Elmex iz Ljubuškog. Vrijednost ugovora iznosi 32.760 KM.

Grad Zenica javlja da je u toku nabava pametnih autobusnih stajališta sa solarnim panelima (od približno devet metara), USB i bežičnim punjačima, nadzornom kamerom, senzorima temperature i tlaka zraka, zvučnicima i LED zaslonima za, primjerice, prikaz redova vožnje te besplatni Wi-Fi internet.

Zaštita okoliša

Modularni urbani vrtovi, pak, služit će, među ostalim, za upijanje onečišćujućih tvari iz zraka. Taj inovativan projekt obuhvaća i ekološku kampanju kako bi se povećala svijest i građani educirali o zaštiti okoliša i šuma.

Rekao sam da će Zenica služiti kao primjer drugim gradovima u BiH kada su u pitanju novi, moderni, pametni, ekološki projekti. Solarne klupe, pametna autobusna stajališta, urbani vrtovi su samo dio onoga što ćemo staviti na raspolaganje našim građanima. U planu nam je ispuniti standarde ‘zelenih gradova’, a građanima Zenice život učiniti ljepšim, kvalitetnijim i zdravstveno sigurnijim“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

IKS portal Ljubuški

Energetika.net

1156 Posjeta 1 Posjeta danas