Okončani radovi na prvoj vjetroelektrani Elektroprivrede BiH “Podveležje 1”

Čestitamo!

Radovi na izgradnji prve vjetroelektrane Elektroprivede BiH su okončani, a to će biti ozvaničeno sutra, simbolično na Dan nezavisnosti BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, između ostalih, prisustovat će sutra u Mostaru-Podveležju svečanom ceremonijalu obilježavanja završetka radova na Vjetroelektrani “Podveležje 1”.

VE Podveležje instalisane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark Elektroprivrede BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Izvođač radova je Siemens.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je nedavno da vjetropark Podveležje ima izuzetno velik značaj za privredu BiH, jer jednom kad ovo izgradite struju dobivate praktično besplatno i BiH se apsolutno treba okrenuti obnovljivim izvorima energije poput ovoga.

Generalni direktor Javnog poduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) Admir Andelija kazao je ranije kako je ovo prvi park kojeg gradi EPBiH, a u koji je uloženo oko 130 miliona maraka.

Klix.ba

https://www.youtube.com/watch?v=sVE4Esb3eGw&ab_channel=AdilBaralijaVideography

https://www.youtube.com/watch?v=uM07omaab-w&ab_channel=Narodnatelevizija

794 Posjeta 1 Posjeta danas